Novi način za prekid trudnoće uskoro u Betaniji

11:07:00 29.07.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Prekid trudnoće medikamentima trebalo bi od sledećeg meseca da počne da se primenjuje na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.

Novi način za prekid trudnoće uskoro u Betaniji

Dva leka za novu metodu za prekid trudnoće registrovana su u Srbiji pre nekoliko meseci, mogu se primenjivati do sedme nedelje trudnoće i trebalo bi da budu pogodni po pacijentkinje, sa minimalnim komplikacijama.

U "Betaniji" kažu da će se zahvat raditi bez anestezije, pod dvodnevnim nadzorom stručnog osoblja, a pacijentkinje bi lek uzimale oralno.

"Nakon toga, u narednih četiri do osam sati bi one bile informisane o nastupanju krvarenja, i u principu, nastupili bi verovatno u određenoj meri i bolovi. Za to pacijentkinje moraju biti spremne i informisane. Nakon toga bi se popio drugi lek, prostaglandin i nakon toga bi došlo do izbacivanja koncepta", kaže prof. dr Aleksandra Trninić Pjević, predsednica Etičkog odbora za Vojvodinu za prekide trudnoće posle 20. nedelje.

U "Betaniji" napominju i da je ovaj način prekida trudnoće bezbedniji po trudnicu, jer se smanjuje mogućnost mehaničkih oštećenja koja postoje ukoliko si primenjuje klasičan abortus.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?