Novi park na Novom naselju dobija svoju punu formu, gradonačelnik najavio gradnju dva nova parka

16:11:00 24.11.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Novi park koji se nalazi na Novom naselju uskoro će biti potpuno gotov. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je danas da će uskoro na Novom naselju biti oformljen još jedan park, koji će sa ovim biti povezan pešačkom pasarelom.

Novi park na Novom naselju dobija svoju punu formu, gradonačelnik najavio gradnju dva nova parka

foto: Grad Novi Sad



Vučević i šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Saša Orlović, koji je i predsednik Saveta gradonačelnika za ozelenjavanje, obišli su danas novi park na Novom naselju.

Od najave prošlo šest godina

Prve najave da će na ovoj lokaciji biti izgrađen park bile su pre šest godina. U međuvremenu je u jednom delu planiranog parka počela gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, a izgradnja parka je počela pre tri godine. Planirano je da on bude završen polovinom decembra, a građani ga već koriste i uživaju u njegovim lepotama više od dva meseca.

Gradnja parka rađena je u dve faze, dok je posebno sproveden tender za uređenje okolnih saobraćajnih površina, što je sve za gotovo tri godine radova koštalo 480 miliona dinara.

Do sada je posađeno 9.424 komada perena i sezonskog cveća i 1.486 komada šiblja, a podignut je travnjak na svim slobodnim površinama (26,985 m²). U toku je sadnja šiblja i drveća, a ukupno će biti posađeno 635 stabala lišćarskog i četinarskog drveća. Izgrađene su i obodne saobraćajnice oko parka i to: saobraćajnica sa zapadne strane koja predstavlja produžetak Ulice Milana Ješića Ibre i saobraćajnica sa istočne strane prema Bulevaru Evrope u ukupnoj dužini od 1.385m. Takođe izgrađene su pešačke staze oko parka u ukupnoj dužini od 900m, parkinzi duž istočne saobraćajnice, vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i javno osvetljenje. Do parka će dolaziti i biciklistička staza. Hortikulturno uređenje parka realizuje JKP „Gradsko zelenilo“ uz zajedničko finansiranje Grada Novog Sada i Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Novi park na Novom naselju dobija svoju punu formu, gradonačelnik najavio gradnju dva nova parka

foto: Gradsko zelenilo/Fejsbuk

U okviru izgradnje infrastrukture i parternog uređenja u parku su obezbeđeni kanalizaciona i vodovodna mreža, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, zalivni sistem, bunar, pešačke staze i platoi, fontana na ulazu u park i dve fontane u centralnom delu parka, dva pešačka mosta, parkovska česma, javni toalet, javno osvetljenje, dva dečija igrališta, teretana na otvorenom, teren za boćanje, sto za šah, kao i urbani mobilijar i prostor za istrčavanje pasa.

Zelena oaza mira

- Ovo je najmlađi, a možda i najlepši park u Novom Sadu. O tome najbolje svedoče odlične reakcije građana koji smatraju da je ova investicija promenila celokupan ambijent Novog naselja i Nove Detelinare. Ovi delovi grada su sada bogatiji za jednu zelenu oazu mira, u okviru velike blokovske površine. Sada građani imaju uređen park u kom mogu da provode slobodno vreme, i da uživaju u atraktivnom konceptu sa fontanama i mini jezerom. Drago mi je što su mi na dečjem igralištu rekli da ima malo ljuljaški, s obzirom na veliki broj dece. Neka uvek bude tako, neka bude što više dece, jer je to dobar znak za Novi Sad, a mi ćemo sa zadovoljstvom obezbediti dodatne sprave za igru – kazao je gradonačelnik i pozvao građane Novog Sada da odluče o nazivu novoizgrađenog parka.

- Uskoro nas očekuje još jedna parkovska površina u reojnu oko ranžirne stanice koja će biti integrisana sa ovim parkom pešačkom pasarelom. Time ćemo dobiti jedinstvenu zelenu oazu koja će biti i turistički veoma atraktivna – rekao je Vučević. Na pitanje novinara kako će se graditi još jedan park kada urbanistički planovi predviđaju da se na tom prostoru zidaju poslovne zgrade i objekti sa kulturno-turističkim sadržajem uz očuvanje ložionice i manjom zelenom površinom, Vučević je, kako piše 021.rs, naveo da će tu biti park i da je on ozbiljan i odgovoran čovek kada to kaže. Tvrdi da je procenio sve korake koji slede i nije ovo najavio a da nije sve pripremljeno.

Gradonačelnik je najavio i da su u planu kompletne rekonstrukcije Dunavskog i Futoškog parka, formiranje novog parka u blizini SPENS-a, na prostoru nekadašnjeg Dino parka, kao i zamena nebezbednih stabala Univerzitetskog parka.

50 vrsta drveća i žbunja

Prema rečima prof. dr Saše Orlovića, u novom parku je zastupljeno pedesetak vrsta drveća i žbunja koji su skladno uklopljeni. On je istakao da je Savet gradonačelnika za zelenilo posebno fokusiran na uvođenje zalivnih sistema kako bi ono što se sadi i postojeće drveće bilo vitalno.

- Želimo da parkovi budu mesta rekreacije, kulture, druženja i da se takvi sadržaji ciljano podstiču. Takođe Savet radi monitoring zdravstvenog stanja stabala u gradu, a Novi Sad je jedini grad u regionu koji ima monitoring gasova staklene bašte, jer nam je cilj da delujemo na ublažavanje klimatskih promena. Pripremamo i kapitalni projekat izgradnje botaničke bašte, a u maju naredne godine grad će biti domaćin naučnog međunarodnog skupa koji se bavi urbanom infrastrukturom u eri klimatskih promena. Novi Sad će 2024. godine biti Evropska prestonica šuma i zaista smo apsolutno posvećeni zaštiti životne sredine na različite načine – naglasio je prof. dr Saše Orlović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?