Novi Sad bi mogao da se greje na podzemnu toplu vodu, NIS radi analizu

16:08:00 24.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Naftna industrija Srbije razrađuje plan za grejanje Novog Sada na podzemnu toplu vodu.

Novi Sad bi mogao da se greje na podzemnu toplu vodu, NIS radi analizu


NIS je raspisao tender kojim se traži izrada studije korišćenja geotermalnog potencijala za grejanje Novog Sada, a sama studija se izrađuje za potrebe Novosadske toplane.

Studija podrazumeva i analizu isplativosti ove vrste grejanja. Radi se na osnovu Studije o geotermalnom resursu Srbije, a traži se odgovarajući tehnološki koncept koji bi mogao da dobije svoju primenu u Novom Sadu.

Kako se navodi, izvorna lokacija uklapanja tehnološkog sistema od geotermalnih bušotina preko geotermalnog sistema je Novosadska toplana, mesto preuzimanja toplote je u Venizelosovoj ulici, u kojoj se nalazi Glavna razdelna stanica. U slučaju da opravdanost analize pokaže drugu povoljniju lokaciju, razmatraće se i taj slučaj, dodaje se u dokumentaciji.

Maksimalna planirana isporuka je 70 Megavata tokom 4.200 časova godišnje, odnosno tokom zimskog perioda, a voda će se zagrevati na 50 stepeni Celzijusa.

Kompanija koja dobije posao na tenderu imaće zadatak i da analizira postojeće površine infrastrukture Novosadske toplane, da prepozna trenutna i potencijalna „uska grla“, kao i da ukaže na potrebna ulaganja u infrastrukturi, ali i da razmotri sve moguće načine korišćenja gasa u cilju povećanja prihoda.

Posao je podeljen u četiri etape, a rok da se obavi ne može biti duži od 150 dana.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?