Novi Sad budući centar veštačke inteligencije

19:09:00 18.09.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad mogao bi postati jedan od tri centra veštačke inteligencije u Srbiji. Naime, na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića upravo je o tome bilo reči.

Novi Sad budući centar veštačke inteligencije


Mogućnost da se u Novom Sadu otvori Centar za izučavanje veštačke inteligencije je velika, jer u našem gradu već postoje ustanove koje su lideri u IT tehnologiji. Njegovo sedište bilo bi na Spensu, a sličan centar nalazio bi se u Beogradu, a kasnije i u Trsteniku. U svemu ovome bi učestvovala i kineska kompanija „New dragon“ koja sa srpskim vlastima razgovara o gradnji fabrike robota namenjenih za rad u prosveti. Ovaj obrazovni trening-centar će služiti za naučna istraživanja i obučavanje kadrova koji bi radili za domaće i inostrane kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, IT, robotikom i sličnim.


- Za Novi Sad koji već ima izuzetne ustanove osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, jak Univerzitet, Naučno-tehnološki park koji će biti otvoren u narednom periodu, zatim Biosens institut, veliki značaj bi imao budući Centar veštačke inteligencije jer bi se time naš grad apsolutno utemeljio kao lider u oblasti informaciono-komunikacione tehnologije - izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je ministru Šarčeviću predložio da se za potrebe budućeg Centra za veštačku inteligenciju na raspolaganje stavi SPENS gde bi se na taj način popunili oni kapaciteti koji komercijalno nisu interesantni.

- SPENS je dobro pozicioniran, nalazi se blizu Univerzitetskog kampusa i Naučno-tehnološkog parka, a tu planiramo i velika ulaganja u smislu rekonstrukcije objekta. Izazov će predstavljati smeštajni kapaciteti jer ih nemamo dovoljno - rekao je Vučević.

Prema rečima ministra Šarčevića Novi Sad ima dobre i kvalitetne obrazovne ustanonove, a Univerzitet koji broji skoro 55 hiljada studenata zaslužuje respekt i prema evropskim kriterijumima.

- Projekat započinje početkom oktobra kada delagacija kineske kompanije „New dragon“ dolazi u Srbiju, samim tim i u Novi Sad gde ćemo predstaviti ponude za prostor i kadrove. Oni će dati opremu što je veoma značajno, jer se radi o veoma skupoj opremi, a mi bismo obezbedili dva trening centra tehnološkog razvoja iz kojih bi se kasnije razvila i industrija - objasnio je ministar Šarčević.

Prema njegovim rečima, druga faza podrazumeva gradnju Razvojnog centra, na relaciji Novi Sad - Beograd. Taj razvojni centar treba da zaposli 120 doktora nauka iz oblasti veštačke inteligencije i robotike. Treća faza je gradnja fabrike robota specijalizovanih za potrebe obrazovanja, koji bi radili sa profesorima u tandemu. To će, po njegovom oceni, biti značajna karika izvoza Srbije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 4 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?