Novi Sad će do kraja maja krasiti 100.000 sadnica letnjeg cveća

09:05:00 10.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Do kraja maja Novi Sad će krasiti 100.000 sadnica letnjeg cveća, a priprema za sadnju je u toku.

Novi Sad će do kraja maja krasiti 100.000 sadnica letnjeg cveća


Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ iz cvetnih gredica vade precvetalo zimsko i dvogodišnje cveće, a umesto njega biće zasađene kadifice, cinije, gazanije, begonije, irezine, muškatle i druge dekorativne vrste sezonskog cveća iz plastenika preduzeća.

Uređuju se cvetne gredice u Ulici Modene, Dunavskom parku, na Keju, Petrovaradinskoj tvrđavi, Staničnom trgu, Štrandu, kandelabri koji ulepšavaju gradske trgove i ulice.

- U toku je priprema cvetnih gredica za sadnju letnjeg aspekta cveća na teritorija Grada. Nakon vađenja starog, precvetalog cveća izvršićemo zamenu zemlje i postavljanje novog komposta, da bi mogli da posadimo novo, letnje cveće. U isto vreme u plasteniku Gradskog zelenila počeli smo sa prihranom cveća aminokiselinama, kako bismo smanjili temperaturni šok prelaska iz toplog plastenika na teren i smanjili period oporavka svake biljke. Ovim potezom biljkama obezbeđujemo neophodan azot za otpornost u gradskim uslovima i dug period cvetanja- kaže pomoćnik direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila Danijela Andrić.

Novi Sad će do kraja maja krasiti 100.000 sadnica letnjeg cveća


Ona pojašnjava da će letnjim cvećem zablistati cvetni valjci i kupe, cvetne gredice, parkovi i kandelabri, okretnice, trgovi i saobraćajnice i dodaje da će ove godine biti posađeno 100.000 komada cvetnih jedinica.

Takođe, nakon stabilizacije vremenskih prilika, Gradsko zelenilo će početi s folijarnom prihranom drveća u gradskim parkovima i drvoredima, ali i sa lečenjem drveća i primenom dendrohirurije.



Foto: JKP "Gradsko zelenilo"


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?