Novi Sad će dobiti gradsku bolnicu

17:05:00 05.05.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Nedavno usvojenim novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Pokrajina je dobila nove nadležnosti i time će praktično u potpunosti kontrolisati ceo zdravstveni sistem na teritoriji Vojvodine, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalnih samouprava. Nakon usvajanja novog Plana mreže zdravstvenih ustanova, doći će do spajanja nekih domova zdravlja i opštih bolnica, kao i osnivanja novih ustanova, među kojima je gradska bolnica u Novom Sadu, kao i osnivanje centara za palijativnu negu, najavio je za Dnevnik pokrajinski sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković.

Novi Sad će dobiti gradsku bolnicu


Gojković kaže kako se u javnosti često čuje da je sadašnji sistem nefunkcionalan, da se prepliću kadrovi, kao i primedbe na lošu dostupnost zdravstvene zaštite, posebno u manjim sredinama, te da je nepovoljno zakonsko rešenje iz 2005. godine kada su se veliki zdravstveni centri podelili na domove zdravlja i opšte bolnice i da takav sistem ne može da funkcioniše.

- Stoga je sada cilj da maksimalno ispitamo sve mogućnosti i da, uzevši u obzir pojedinačne delove sistema, postupimo maksimalno pažljivo i transparentno i da pronađemo najbolje rešenje za svaki region. To znači da će sigurno u pojedinim regionima doći do spajanja domova zdravlja i opštih bolnica, ali će verovatno postojati i zdravstvene ustanove koje će funkcionisati na sličan način kao i do sada. Poseban naglasak stavljen je na najveći grad u Vojvodini, jer Novi Sad ima najveći demografski rast, a nema sekundarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno gradsku bolnicu – otkriva dr Gojković.

Kako navodi, Pokrajinski sekretarijat sa Ministarstvom zdravlja već je preduzeo sve mere da koordiniše ove aktivnosti. Nakon završetka analize, znaće se i broj i vrsta zdravstvenih ustanove koje će ubuduće postojati na teritoriji Vojvodine, a dr Gojković očekuje da Radna grupa završi posao tokom leta.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Milan

, *.dynamic.sbb.rs

Novi Sad ima bolnicu sekundarnog nivoa. Vojna bolnica postoji 265 godina u kontinuitetu i u sistemu je zdravstevenih ustanova Južnobačkog okruga. Treba manjih ulaganja, treba ponešto od opreme i kadrova...Nikakva kapitalna ulaganja...


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
21°
Vlažnost: 53%
Pritisak: 1013.1 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Ned 8° - 24° Pretežno sunčano
Pon 9° - 22° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?