Novi Sad dobija Dortmundski trg

15:05:00 17.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad će dobiti Dortmunski trg, odlučili su članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta Skupštine grada većinom glasova. Ovaj predlog naći će se pred odbornicima Skupštine grada

Novi Sad dobija Dortmundski trg

foto: arhiva, Grad Novi Sad

Kako je pred članovima komisije rekao predlagač, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, ovaj predlog uputio je, između ostalog, zato što se ove godine navršava četiri decenije od bratimljenja dva grada, te da je to jedan od prvih gradova pobratima.

Dortmund je grad u zapadnoj Nemačkoj, u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, ima oko 590.000 stanovnika, a od Novog Sada je udaljen oko 1.500 km, a kao simbol prijateljstva bratskih gradova, u Dortmundu je 2017. godine, na 35-godišnjicu bratimljenja Dortmunda i našeg grada, otvoren Novosadski trg (Platz von Novi Sad), navodi se dalje u obrazloženju.

Kako je objašnjeno, Novi Sad i Dortmund su saradnju ostvarili realizacijom konkretnih i kvalitetnih projekata, razmenom znanja i iskustava, a pečat ove saradnje je svakako kultura. Zbog svega navedenog, većinom glasova je usvojen predlog da se travnata površina ispred Javnog vodoprivrednog preduzeća „Vode Vojvodine“, pored Trga neznanog junaka, nazove Trg Dortmunda.

Petrović je naglasio da promena naziva parcele ispred JVP „Vode Vojvodine“ ne menja ništa za građane koji tu stanuju, te da neće biti potrebe za menjanjem podataka u ličnim dokumentima.

Jedini koji je bio protiv ovog predloga je predstavnik Srpske radikalne stranke u komisiji, Vanja Božić, koji je odbio da glasa za imenovanje novog trga zbog, kako je rekao, rizika da će ime Trga neznanog junaka ipak biti promenjeno.

Takođe, usvojeno je da dve ulice u Veterniku dobiju nazive po Oliveri Marković, našoj poznatoj i istaknutoj glumici i po Jelisaveti Načić, prvoj ženi diplomiranoj arhitekti u zemlji, koja je projektovala prvu modernu školsku zgradu Osnovne škole „Kralj Petar prvi“ u Beogradu, prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu i čuveno Malo stepenište na Kalemegdanu. Jednoglasno su prihvaćeni predlozi da se ulici u Futogu dodeli ime po poznatom pesniku Dušku Trifunoviću, a ulici u Petrovaradinu naziv Metohijska.

Svi predlozi biće upućeni na sednicu Skupštine grada na dalje razmatranje i usvajanje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?