Novi Sad dobija ekskluzivno naselje uz Dunav i još dva mosta

17:03:00 28.03.2019, Komentara: 4

Novi Sad - Gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da će Novi Sad u narednim godinama dobiti dva nova mosta preko Dunava, kao i ekskluzivno stambeno naselja na prostoru između Mosta slobode i Šodroša.

Novi Sad dobija ekskluzivno naselje uz Dunav i još dva mosta


Jedan od budućih mostova će biti između Šodroša i Sremske Kamenice, koji predstavlja nastavak Bulevara Evrope, dok se drugi most odnosi na most između keja sa novosadske strane i Petrovaradinske tvrđave. Sa mosta bi se ulazilo u tunel, a iz tunela liftom na Tvrđavu.

- Taj most bio bi nešto potpuno novo. Koristili bi ga isključivo pešaci i biciklisti, bio bi opremljen mobilijarom, ispustom, da možete da sedite, provodite vreme na reci. Sa njega bi se direktno ulazilo na Tvrđavu, odnosno u tunel, iz tunela direktno liftom na Tvrđavu. To bi bila prava turistička atrakcija za grad, praktično bismo spojili kej sa Petrovaradinskom tvrđom. To je nešto o čemu smo do sada mogli samo da sanjamo. Mislim da ćemo tokom ove godine imati idejno rešenje. Pričali smo sa našim i svetskim arhitektama, raspisaćemo konkurs da dobijemo najbolje rešenje, da pitamo struku, eminentne stručnjake i da dobijemo najbolji most. To bi bila jedna revolucija, da napravimo pešačko-biciklistički most sa direktnim ulazom u Petrovaradinsku tvrđavu - naveo je Vučević, piše 021.rs.

Govoreći o drugom mostu, on je rekao da će ove godine biti gotov idejni projekt.

- Izgradnja mosta preko Dunava i spajanje na petlju oko Sremske Kamenice i dalje na autoput Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, predstavlja finalnu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most neće biti nimalo jeftin, jer će morati ranije da se podiže, pre vodenog ogledala - rekao je Vučević i dodao da grad to neće moći sam da finansira, te da će tražiti pomoć od pokrajine, republike, ali i banaka i finansijskih organizacija.

Novi Sad dobija ekskluzivno naselje uz Dunav i još dva mosta

foto: Pokrajinska vlada



Vučević je danas sa potpredsednikom Pokrajinske vlade Đorđem Milićevićem obišao radove na vađenju rečnog nanosa na ulazu u Dunavac, kod tzv. „špica“ novosadskog kupališta „Štrand“, koje izvodi JVP „Vode Vojvodine“. Obilasku radova prisustvovali su i direktor tog preduzeća Slavko Vrndžić, kao i predstavnici Vojske Republike Srbije.

Vučević je tom prilikom rekao da je grad izdvojio 14 miliona dinara za rekonstrukciju sanitarnih čvorova.

- Međutim, sve to treba posmatrati u okviru šire slike, izlaska Novog Sada na obalu svoje reke, a tu pričamo o novim urabnističko.- investicionim projektima izuzetno velike vrednosti. Moramo da iskoristimo potencijale zapuštenih lokaliteta, kao što je nekadašnje brodogradilište, gde ni posle petnaestak godina nije iskazano interesovanje za tom delatnošću. Zato treba da, poput Londona, Roterdama i drugih gradova, taj prostor iskoristimo za poslovno-stambeni kompleks, a verujem da ćemo početkom 2020. godine započeti realizaciju te investicije, vredne preko 400 miliona evra. Namera je da dobijemo pravu, modernu marinu, uređen Dunavac, a veliko je interesovanje investitora i za poziciju gde se danas nalazi kasarna „Aleksandar Berić“, sedište Rečne flotile. Uveren sam da ćemo postići dogovor sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije da se nađe nova adresa za celu Prvu brigadu, pa tako i Rečnu flotilu. Dakle, na ovom potezu možemo očekivati luksuzno naselje, parkove, poslovnu zonu, ali će završnu reč o tome kako najbolje urbanistički urediti ceo taj kompleks dati struka. U svakom slučaju, dobro je što neko hoće da investira pola milijarde evra u Novi Sad – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.


Izvor: novisad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

4 komentar(a)

Bačvan

, *.gprswap.mts.telekom.rs

Gde vam je pamet?A most izmedju Futoga i Beočina?


даре@нс

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Чекај, чијим парама плаћате толика идејна решења? Зар није већ давно одабрано
и плаћено решење за мост према тунелу испод тврђаве?

И све то у наредним годинама? Хтео је рећи деценијама!

Завршетак изградње источне обилазнице око Новог Сада, од Каћа до Ср. Каменице са мостом преко Дунава, није у плану пре 2029. као ни мото-пут Нови Сад-Рума са четири траке, који се одједном зове ауто-пут. О чему Ви то, градоначелниче? Лепо је сањати и обећавати.


Ðorđe

, *.adsl.eunet.rs

Idu izbori.Koji put pričai mostu? Dalinam trebaju ti silni stanovi? Gde I štaće da rade novi graďani?


Zoca

, *.dynamic.sbb.rs

Prvo napravite parkinge!!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
Vlažnost: 86%
Pritisak: 1007.6 mb
Vetar: 1 m/s, WNW
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?