Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen Raciji, imaće i „Hladnu sobu“

19:08:00 08.08.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je raspisala javni konkurs za idejno rešenje Memorijalnog centra posvećenog nastradalima u Raciji 1942. godine u Južnoj Bačkoj. Ovaj urbanističko-arhitektonski konkurs je u novijoj istoriji najznačajniji memorijalni projekat Grada i Južne Bačke, navedeno je u pozivu.

Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen Raciji, imaće i „Hladnu sobu“

foto: Kreativni distrikt - NSEPK

Centar će biti smešten uz Most slobode i Kreativni distrikt (Kinesku četvrt), na prostoru na kojem se nekoliko proteklih decenija nalazila oprema Mostogradnje koja je ostala nakon gradnje mosta.

Žirijem koji će odlučivati o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju presedava dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci će pomagati i akademik Branislav Mitrović, doktor umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri čine i istoričari dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planiraju se tri prostorno-programske celine: objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, a rok za predaju konkursnih radova je 24.11.2022. godine do 15 časova.

Zahvaljujući timu za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, koji je grad Novi Sad formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture”, odmah po odabiru pobedničkog rešenja pristupa se izradi tehničke dokumentacije.

Pravo učešća na konkursu imaju fizička lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije, kao i pravna lica koja imenuju lica sa stečenom visokom stručnom spremom iz oblasti arhitekture i pejzažne arhitekture i koja poseduju odgovarajuće licence Inženjerske komore Srbije.

Pitanja u vezi s konkursom učesnici mogu postaviti do 01.10.2022. godine. Pitanja se postavljaju isključivo putem Portala javnih nabavki Uprave za javne nabavke.

Više detalja o javnom konkursu, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijavljivanja možete pronaći na Portalu javnih nabavki Uprave za javne nabavke.

Konkursna dokumentacija daje i podatke o tome šta se može graditi na ovom prostoru od 3,1 hektar. Kaže se da je ovo lokacija za peskovitim zemljištem, da ovo područje spada u kategoriju terena nepovoljnog za gradnju i da je moguća izgradnja lakih objekata neosetljivih na sleganje, uz dodatak da je ovo zona štetnog uticaja podzemnih voda. Zgrada centra će zauzimati veći deo prostora memorijalnog parka i ostavlja se mogućnost izgradnje jednog ili više fizički povezanih objekata paviljonskog tipa sa suterenom i prizemljem.

U okviru stalne postavke koja će biti podeljena na nekoliko celina planira se posebna „Hladna soba“ u kojoj će se simulirati fizičke osobine dešavanja u januaru 1942, temperatura, strujanje vazduha, zvukovi i slično. Hladna soba je mesto apsorpcije i refleksije u kojoj će posetioci doživeti neku vrstu fizičke i psihičke reakcije kao odgovora na ono što su žrtve doživele. U ovaj prostor će se ulaziti u kontrolisanim uslovima radi bezbednosti posetilaca; jedan od uslova jeste dodatna odeća i obuća koja će se dobijati na ulazu.

U dokumentaciji se kaže i da se očekuje da dnevno bude 70 posetilaca muzeja, a da maksimalni kapacitet kada se održavaju seminari, konferencije i slično bude 230 osoba i da bi centar imao 12 stalno zaposlenih, uz spoljno angažovane radnike obezbeđenja i održavanja objekta.

Učesnici na konkursu svoje radove šalju anonimno, a predviđen je i nagradni fond od 3,5 miliona dinara. Za prvo nagrađeno rešenje predviđena je suma od 2.112.000 dinara, za drugo 939.000 i treće 470.000 dinara.

Idejna rešenja Memorijalnog centra se šalju do do 24. novembra i dan kasnije će uslediti otvaranje ponuda. Komisija će do 14. decembra u ponoć saopštiti rezultate konkursa.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?