Novi Sad dobija „Muzej Tamburica festa“

06:04:00 12.04.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad u godini, u kojoj nosi titulu Evropske prestonice kulture, dobiće novu kulturnu ustanovu - „Muzej Tamburica festa“. Muzej će, kako se očekuje, biti otvoren početkom avgusta u „Menratovoj palati“, reprezentativnom secesijskom zdanju izgrađenom 1908. godine, u Ulici kralja Aleksandra 14.

Novi Sad dobija „Muzej Tamburica festa“

foto: Tamburica fest

Po rečima Jovana Pejčića, direktora i osnivača „Tamburica festa“, taj festival i Svetska tamburaška asocijacija dobili su svoj dom u kojem će jedinstvenom muzeološkom postavkom obuhvatiti više od dva veka tamburaške tradicije u Vojvodini.

- Eksponati svih utemeljivača tamburaške kulture, instrumenti, notni zapisi … Mite Oreškovića, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Marka Nešića, Janike Balaža i mnogih drugih, biće na jednom mestu. Pored uređenja prostora po svim muzeološkom standardima, radi se i na prikupljanju sadržaja, pa ovom prilikom pozivamo sve one koji imaju značajan materijal za muzej, u vidu fotografija, instrumenata, nota … da nam se obrate i daju svoj doprinos muzejskoj postavci. Poseban segment činiće i izložba od oko 150 umetničkih slika, ulja na platnu, nastalih u prethodnih 15 godina na tematskim likovnim kolonijama „Tamburica festa“ - kaže Pejčić.

U formiranju muzeja tamburašima asistira zajednički tim značajnih institucija - Galerija matice srpske, Muzej Vojvodine, Akademija umetnosti, Univerzitet u Novom Sadu, Turistička organizacija Novog Sada.

- Muzej će, uveren sam, povisiti turističku ponudu grada na zadovoljstvo svih ljubitelja tamburice. Hvala gradskim strukturama koji su prepoznali značaj ustanove pa je povodom jubileja, 15 godina „Tamburica festa“, obezbeđen izložbeni i radni prostor u kom će biti održavane muzičke radionice kao i promocije knjiga, večeri poezije… i svih vidova umetnosti koji se prepliću sa tamburaškom kulturom. Sve to, uveren sam, doprineće valorizaciji kulturne baštine grada - ističe Pejčić i naglašava da bi Novi Sad bez tamburaša bio grad bez duše.

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, ističe da se značaj muzeja tamburice ogleda u činjenici da je taj instrument utkan u identitet Novog Sada i Vojvodine, a i šire.

- Muzej je, svakako, jedan od produkta šire priče, s obzirom na to da je tamburica nedavno upisana u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije i da mere zaštite, koje se sprovode, bivaju vidljive. Novi Sad dobija instituciju koja baštini tradiciju i objedinjuje tamburašku praksu svih etničkih zajednica na ovim prostorima, bilo da je reč o pisanim pesmama i kompozicijama ili kafanskoj muzici - kaže Antunović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
14°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1003.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?