Novi Sad dobio mural Marije Trandafil - naše najveće dobrotvorke

17:08:00 17.08.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Na Trgu Marije Trandafil od pre par dana nalazi se mural ove dobrotvorke koji je oslikao doktor slikarstva Uglješa Colić. Prema njegovim rečima, mural treba da služi kao podsetnik svim Novosađanima na lik i delo Marije Trandafil.

Novi Sad dobio mural Marije Trandafil - naše najveće dobrotvorke


- Ona je iškolovala na stotine dece koja nisu imala para za obrazovanje i mislim da je to možda i najveća zadužbina koju je ona ostavila. Mislim da je važno da sačuvamo uspomenu na njen lik i delo i da sugrađani se sete ko je ona bila i šta je radila, jer ona jeste naša znamenita Novosađanka - ističe Uglješa Colić.

Colić je pokušao da prikaže u jednoj slici sve ono što je Marija Trandafil bila. U tome mu je pomoglo izučavanje njenih fotografija iz različitog životnog doba. Dostojanstvenost, ozbiljnost, blag pogled i specifičan način slikanja učinilo je da mural na trgu, koji nosi njeno ime, privuče pažnju prolaznika. Za njega lično ovo je bio način da joj se nekako oduži i sačuva uspomenu na njen lik i delo.

Novi Sad dobio mural Marije Trandafil - naše najveće dobrotvorke


- Ono što jeste specifično za ovaj mural je da je on rađen klasičnim slikarskim tehnikama, koristio sam akrilne boje, zato što su one postojane, otporne su na sunce na kišu i radio sam ga direktno na zidu. Bez projektora, precrtavanja crteža i predstavlja spoj realnog prikaza i ekspresivnog slikanja - kaže Colić.

Mural Marije Trandafil spada u desetak koje je uradio do sada.

Colić je u svom radu sklon ekperimentisanju različitim tehikama, kombinovanju i izučavanju drugih stilova. Pošto su sve izložbe otkazane, on je, kako kaže, morao da nađe nešto čime će se baviti, jer nije mogao da prestane da stvara.

foto: privatna arhiva Uglješe Colića


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?