Novi Sad dočekuje antički rimski brod iz četvrtog veka

19:09:00 09.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Antički rimski brod iz četvrtog veka uploviće sutra u Novi Sad, a građani ga mogu dočekati na platou kod Veslačkog kluba „Danubius 1885”.

Novi Sad dočekuje antički rimski brod iz četvrtog veka

Foto: Muzej Vojvodine, Living Danube Limes (Facebook)


Novosađani će, od 16 do 18 časova, ugostiti posadu od 24 veslača koji dnevno plove Dunavom oko 40 kilometara u rekonstruisanom antičkom rimskom rečno-morskom ratnom brodu „Danuvija alakris".

Posetioci će moći da se fotografišu, razgovaraju sa posadom, isprobaju rimsku odeću i hranu, ali i mobilne aplikacije Muzeja Vojvodine koje za temu imaju upravo antičko nasleđe koje baštini ova ustanova kulture.

Rimski dunavski brod iz četvrtog veka nove ere je rekonstruisan na potpuno autentičan način, bez korišćenja savremenih alata u Nemačkoj, odakle je zaplovio krajem jula, s namerom da u decembru stigne do Crnog mora.

Inače, ova plovidbena avantura je deo transnacionalnog projekta „Living Danube Limes“ (Živi dunavski limes) koji finansira EU, a uključuje partnere iz 10 podunavskih zemalja, među kojima je 19 univerziteta i državnih i privatnih preduzeća, kao i 27 pridruženih strateških partnera.

Srbiju u ovom projektu predstavljaju Arheološki institut iz Beograda i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku partnera Muzeja Vojvodine, Društva konzervatora Srbije, Tvrđave Golubac i Opštine Veliko Gradište.

Posle Novog Sada, sledeća stanica rimske barke biće Beograd, a zatim Ram, pre nego što „Danuvija" isplovi iz Srbije 24. septembra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 34%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 3 m/s, E
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?