Novi Sad i Republika potpisali ugovore o pomoći švajcarskoj fabrici čokolade

19:09:00 21.09.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Dokumenti kojima su Novi Sad i Republika podržali gradnju fabrike čokolade „Beri Kalebo“ (Barry Callebaut) potpisani su juče u Gradskoj kući. Predstavnici Vlade Republike Srbije i menadžmenta kompanije „Barry Callebaut“ potpisali su Ugovor o otuđivanju građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, kao i Ugovor o sredstvima podsticaja. Potpisnici ugovora bili su ministar privrede u Vladi Srbije Goran Knežević, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jovan Vorkapić, finansijski direktor „Barry Callebaut“ za zemlje EMEA Darko Šuman, generalni menadžer „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera i ovlašćeni advokat za „Barry Callebaut Nederland b.v.ˮ Borislav Vićentić, a potpisivanju je prisustvovao i gradonačelnik Miloš Vučević.

Novi Sad i Republika potpisali ugovore o pomoći švajcarskoj fabrici čokolade


- Ovde nije reč o masovnom zapošljavanju, već o kapitalno-intenzivnoj investiciji izvoznog karaktera. Novi Sad je dobio jedan od najvećih svetskih brendova u oblasti proizvodnje čokolade, firmu koja ima svetski premijum brend, i ponosan sam što su odabrali Srbiju i naš grad kao lokaciju gde će investirati. Grad Novi Sad će se truditi da bude dobar domaćin, u šta su se oni uverili u prethodnih deset meseci, jer smo pokazali da možemo biti partner u realizaciji tako velike investicije. Jedan od bitnih razloga da izaberu baš Novi Sad jesu ljudski resursi, i velika je stvar što je već uspostavljena saradnja kompanije sa Univerzitetom, odnosno Tehnološkim fakultetom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

- Kompaniji „Barry Callebaut“ preneli smo zemljište od 2 hektara i 9 ari, koje se nalazi na Zrenjaninskom putu u postojećoj industrijskoj zoni, bez naknade, a oni su se obavezali da investiraju u izgradnju fabrike čokolade primenom najmodernijih tehnologija, da zaposle preko 100 ljudi na neodređeno vreme, i da finansiraju materijalna i nematerijalna sredstva sa 45 miliona evra – izjavio je direktor Republičke direkcije za imovinu Jovan Vorkapić.

Kako je ocenio generalni menadžer „Barry Callebaut“ za jugoistočnu Evropu Stojan Kemera Novi Sad je pokazao izuzetan nivo profesionalizma i razumevanja potreba te kompanije. On je najavio da se u narednim mesecima može očekivati početak građevinskih radova.

Niko od prisutnih nije iznosio više detalja o tome šta u potpisanim dokumentima piše.

Na insistiranje novinara, Vučević je rekao da će fabrika biti na prostoru sa desne strane puta koji od Novog Sada vodi ka autoputu, nakon niza već postojećih privrednih objekata. Kako je rekao, parcela koja je data ovoj fabrici je samo deo ukupnog prostora fabrike, jer su Švajcarci kupili i neke privatne parcele. Prema njegovim rečima, Grad će prostor za novu fabriku komunalno opremiti, ali nije objasnio da li će se i to računati kao vid podrške ili će „Beri Kalebo“ to platiti.

Kako piše 021, 20.900 kvadratnih metara koje je dala Republika nalazi se i 13.026 kvadrata koje je Novi Sad u julu bez naknade ustupio Republici. To je samo deo prostora na kojem će biti fabrika, dok je ostatak od oko 30.000 kvadrata „Beri Kalebo“ kupio u julu od preduzeća „Mops invest“ iz Beograda, što se vidi i po podacima iz Katastra nepokretnosti u koje je 021 imao uvid. Ovo preduzeće koje se bavi prodajom nekretnina, postoji od 2017. godine, delom je u vlasništvu Aleksandra Popovića, koji je javnosti poznat kao vlasnik Grand produkcije, a delom u vlasništvu firme „Bavaria Motorrad“ čiji je vlasnik narodni poslanik SNS-a Ostoja Mijailović.


izvor: novisad.com, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.0 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?