Novi Sad i zvanično Evropska prestonica kulture za 2022.

08:01:00 14.01.2022, Komentara: 1

Novi Sad - Novi Sad je od sinoć i zvanično Evropska prestonica kulture za 2022.

Novi Sad i zvanično Evropska prestonica kulture za 2022.

foto: Grad Novi Sad

Na svečanosti, koja je održana u Srpskom narodnom pozorištu, šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre uručio je gradonačelniku Milošu Vučeviću plaketu, čime je ozvaničen početak godine Evropske prestonice kulture u Novom Sadu.

Na svečanoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu prisustvovali su zvaničnici Parlamenta Evropske unije, gradonačelnici gradova pobratima Novog Sada i drugih gradova koji su prethodnih godina bili Evropske prestonice kulture, kao i domaći zvaničnici.

Na originalan način prikazano je osam programskih lukova, odnosno program koji će se dešavati tokom cele godine u Novom Sadu i u kome će nastupiti preko pet hiljada umetnika.

- Čestitam Novom Sadu i Srbiji na ovom postognuću. Evropa računa na vas da budete svetionik kulture otpornosti i tolerancije i svojim primerom inspirišete ostale Evropljane - rekao je Žiofre.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je ponosna što je Novi Sad evropska prestonica kulture, istakavši da „ne postoji grad koji je više zaslužio i koji nosi veći potencijal od Novog Sada da visoko digne evropsku zastavicu omladine i kulture“.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je rekla da je Novi Sad uvek bila sredina u kojoj multikulturalnost stanuje već vekovima, te da različitosti nikada nisu bile razlog za podeljenost već vozovi koji spajaju ili ujedinjuju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je istakao da će tokom godine Novi Sad pokazati celoj Evropi bogatstvo i isprepletanost različitih kultura koje su, kako je naveo, snažna veza među ljudima i narodima koji ovde žive.

Drugi deo ceremonije nastavljen je ispred zgrade Pokrajinske. Posetioci su na ulazu dobili poklon paket sa dve flašice rakije prepečenice, jedna za početak, a druga za kraj programa „Zeniteum :: 2022“ koja je posvećena Milevi Marić Ajnštajn i Milutinu Milankoviću. U Studiju M otvorena je i multimedijalna izložba „Kroz vreme i vaseljenu“, inspirisana, takođe, Milutinom Milankovićem.

Posle toga usledilo je 40 koncerata na 40 lokacija u gradu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Vasa

, *.dynamic.t-2.net

Seselj, prepecenica, rusi u svemiru i horor predstava! Sramota!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?