Novi Sad ima 12 m² zelenila po stanovniku, podignuto 82.000 novih sadnica

16:06:00 21.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Tokom akcije „Za zeleniji Novi Sad“ podignuto je 82.000 sadnica, što je duplo više nego ranijih godina, rečeno je na predstavljanju rezultata ove akcije. Cilj je da bude 70.000 novih sadnica godišnje.

Novi Sad ima 12 m² zelenila po stanovniku, podignuto 82.000 novih sadnica

foto: ilustracija

Prof. dr Saša Orlović, koji predvodi Savet gradonačelnika za pružanje stručne pomoći u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina ocenio je da u urbanim uslovima gde ima dosta betona i asfalta, nije lako podići zelene površine, a da je to neophodno na putu stvaranja zdravijih i humanijih uslova za život.

- Novi Sad trenutno ima 12 m² zelenila po stanovniku, želimo da te površine uvećamo, a procena je da u narednim godinama možemo da napredujemo najmanje jedan kvadrat po stanovniku. Posebnu pažnju posvetićemo vertikalnom ozelenjavanju, jer je mnogo zrgada i neophodni su zeleni zidovi. Takođe, prioritetan nam je i zeleni prsten oko grada, a Projekat vetrozaštitnih pojaseva za Novi Sad je gotovo završen i on predviđa 500 km novih drvoreda koji će povećati prirodni diverzitet, čuvati od vetra, vezivati ugljen dioksid ublažavajući tako efekte klimatskih promena. Namera nam je da uvedemo monitoring sistem koji prati vitalnost stabala, pa da Novi Sad postane peti grad u svetu sa tako modernom tehnologijom koja se uklapa u koncept „Pametnog grada“ – rekao je Orlović.

Prilikom predstavljanja rezultata akcije rečeno je i da je uređen Kamenički park, započeti su radovi na vleikom parku između Novog naselja i Detelinare, započeta je rekonstrukcija Dunavskog parka, a Limanski sada ima 30 posto više zelenila. Biće rekonstruisan i Futoški park, ugovorena je izrada katastra zelenila, a biće započeta i priprema aplikacije za kandidaturu za Zelenu prestonicu Evrope.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.3 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?