Novi Sad ima spreman odgovor na komarce zaražene virusom Zapadnog Nila

19:07:00 24.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - U uzorcima komaraca sakupljenim u prvoj polovini ovog meseca na teritoriji celog Grada Novog Sada nije detektovano prisustvo virusa Zapadnog Nila. Ovakvi rezultati su očekivani, a prisustvo virusa u populaciji komaraca očekuje se u uzorcima već sa kraja jula i početka avgusta.

Menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“ Dario Aćimović kaže da ovo preduzeće, u saradnji sa gradskom upravom, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo ovog virusa kod komaraca.

Novi Sad ima spreman odgovor na komarce zaražene virusom Zapadnog Nila

foto: Ciklonizacija

- Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani - dodaje Aćimović.

U zaštiti zdravlja građana ključno je da se tokom cele sezone drži brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekine ovaj lanac prenošenja. Važno je, takođe, da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dopusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus.

Za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.

Inače, tretmane protiv kućnih komaraca „Ciklonizacija“ izvodi još od aprila. Do sada je izvedeno više serija larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama. Takođe, izvedeno je desetine tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca u svim delovima grada, prigradskim naseljima i selima, a rade se i tretmani u zatvorenom, u zgradama koje imaju problem sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselju i Limanu.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
18°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1005.8 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Sub 16° - 33° Sunčano
Ned 17° - 36° Sunčano

Anketa

Kupate li se na Štrandu?