Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu, deca će biti testirana kod pedijatara

16:10:00 04.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Grad Novi Sad nabavlja 8.000 brzih testova za otkrivanje više vrsta respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina, uključujući brzi test na kovid. Reč je o testovima za otkrivanje influence A i B, respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i SARS CoV2.

Novi Sad nabavlja brze testove na respiratorne infekcije za decu, deca će biti testirana kod pedijatara


- Ovi testovi omogućiće da izabrani, iskusni pedijatri Doma zdravlja „Novi Sad“ u svojim ordinacijama mogu brzo i lako da utvrde uzročnike akutnih respiratornih infekcija kod dece uzrasta do 14 godina i da ih shodno rezultatima testiranja pravovremeno leče – saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Nabavka testova biće sprovedena u okviru projekta Podrška epidemiološkom nadzoru nad akutnim respiratornim infekcijama u Gradu Novom Sadu u sezoni 2021/2022. godina koji realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, u periodu od oktobra 2021. do marta 2022. godine. Za ovu nabavku izdvojeno je 20 miliona dinara.

- Projekat se realizuje na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju pravovremenog informisanja građana, pravovremenog reagovanja i predlaganja mera. Pored novog koronavirusa koji dominantno kruži u populaciji odraslih, za očekivati je njegovo brže prenošenje i kod dece, a zbog ponovnog formiranja dečjih kolektiva i pojavu akutnih respiratornih infekcija izazvanih drugim uzročnicima. Testovi će omogućiti bolje praćenje učestalosti obolevanja od određenih uzročnika zaraznih bolesti kod dece u Novom Sadu i pravovremenu detekciju prisustva virusa gripa i SARS CoV2 u sezoni 2021/22. Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji je nabavio ove testove i to je još jedan pokazatelj da kontinuirano radimo na unapređenju zdravstvene zaštite svih naših sugrađana - kaže član Gradskog veća za zdravstvo Dragan Stajić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 34%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 3 m/s, E
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?