Novi Sad nudi 12 lokacija za garaže kojima bi naredne 43 godine upravljali privatnici

17:09:00 12.09.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Osim podzemnih garaža kod ulice Bate Brkića, Gradsko veće predložilo je da se izbere koncesionar ili koncesionari koji će dobiti još nekoliko lokacija u centru Novog Sada i stambenim zonama za izgradnju i upravljanje garažama naredne 43 godine.

Novi Sad nudi 12 lokacija za garaže kojima bi naredne 43 godine upravljali privatnici


Ovaj predlog će se naći pred odbornicima Skupštine grada na sednici koja je zakazana za utorak, 17. septembar, a ukoliko bude usvojen, gradska vlast će odmah raspisati poziv i očekuje se da se do marta naredne godine potpišu ugovori i počne gradnja prvih garaža. Kako piše 021, Grad će privatnicima ponuditi da sagrade podzemne i nadzemne garaže, od kojih su četiri u centru grada, a osam u stambenim zonama na Novoj detelinari, Novom naselju i Banatiću.

Kako je najavljeno, nakon što je zimus bio neobavezujući poziv za gradnju garaža, novosadska vlast je krenula u postupak izbora privatnog partnera za javno-privatno partnerstvo oko gradnje garaža. Glavna razlika u odnosu na poziv od pre nekoliko meseci je to što je Novi Sad znatno povećao broj ponuđenih lokacija u stambenim zonama, sa tri na osam, dok je one u centru povećao za jednu, odnosno sa tri na četiri.

Ukupno na koncesiju od 43 godine daje se 12 garaža.

Za centar grada se nude lokacije koje su već godinama u opticaju i to u Ulici Modene garaža sa dva podzemna nivoa od kojih svaki ima po maksimum 100 parking mesta, nadzemna garaža od četiri sprata na uglu Uspenske i Šafarikove, gde svaka etaža ima kapacitet od po 70 mesta, podzemna garaža kod Banovine sa dva nivoa od po 70 parking mesta i Trg republike, tj. Riblja pijaca gde će biti garaža sa dva podzemna nivoa, od kojih će svaki imati po 200 parking mesta.

U Banatiću je to lokacija u ulici Branimira Ćosića pored vrtića „Palčica“ gde će se praviti trospratna garaža sa suterenom sa po 90 parking mesta na svakoj od pet etaža (podrum+prizemlje+tri sprata). Druga lokacija je kod Železničke stanice, na zelenoj površini koji se naslanja na Toplanu, a gde će biti izgrađena jednospratna garaža koja će po nivou imati po 80 parking mesta, mada je moguće da se nekoliko etaža izgradi i pod zemljom.

Zatim, Grad koncesionaru nudi i lokacije za dve podzemne garaže na Novoj Detelinari, i to jednu u Veselina Masleše, između Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove, što je zapravo zelena površina na Bulevaru Evrope, a gde će biti izgrađena garaža sa 400 mesta po etaži bez ograničenja u broju podzemnih nivoa. Druga lokacija je nekoliko metara dalje u delu Veselina Masleše između Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića sa 170 parking mesta po etaži bez ograničenja u broju podzemnih nivoa.

Na Novom naselju se nude četiri lokacije oko Ulice Bate Brkića od Bulevara Jovana Dučića do Anđe Ranković, a za izgradnju poluukopanih garaža. Ovde su u pitanju garaže od jednog nivoa pod zemljom kapaciteta od 55, 70, 80 i 105 parking mesta. Lokacije ovih garaža u koncesionoj odluci se navode pod brojevima urbanističkih blokova, što je praksa koja se retko viđa u gradskim dokumentima i takva podela Novog Sada je nepoznanica za širu javnost.

Prema informacijama 021.rs radi o lokacijama među zgradama koje su u izgradnji ili će se tek graditi oko Ulice Bate Brkića i koje do sada nisu ni bile u urbanističkim planovima, nego se za njih zapravo saznalo ove srede kada je Grad kao primedbu na Plan regulacije Novog naselja zatražio od Komisije za planove da ove garaže uvrsti kao lokacije za koncesiju.

Novi Sad nudi 12 lokacija za garaže kojima bi naredne 43 godine upravljali privatnici


U Koncesionom aktu koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada se kaže i da nije predviđeno da se Parking servisu oduzme i jedna postojeća garaža ili parking kojim upravlja ovo preduzeće. Parkig servis upravlja samo privremenom montažnom garažom iza Srpskog narodnog pozorišta od 2004. godine i sa ukupno 16.360 parking mesta pod svojom upravom.

Budući koncesionar ili više koncesionara upravljaće sa oko 2.500 do 3.000 parking mesta.

Garaže se daju na koncesiju od 40 godina, odnosno ukupno na 43 godine, jer će koncesionarima biti date tri godine da izgrade garaže, a koncesionu naknadu će početi da plaćaju tek za 16 godina kada bi otplatili kredit za gradnju i to u visini od 10 odsto poslovnih prihoda za garaže u centru, a pet odsto za garaže u stambenim zonama.

Za sve garaže, prema računici Grada, koncesiona naknada bi bila 51,8 miliona dinara godišnje, što znači da bi za oko 27 godina naplate koncesije za sve garaže u Novom Sadu Grad zaradio oko 1,4 milijarde dinara. Takođe, prema istoj računici, koncesionar ili koncesionari bi poslovali pozitivno sve godine i imali čistu zaradu od oko 293 miliona dinara godišnje.

Cene parkiranja će posebno biti definisane u daljoj konkursnoj dokumentaciji, ali je izvesno da će Grad imati određenu nadležnost nad ovim pitanjem. A u dokumentu se prilikom računanja isplativosti uzelo u obzir da će, na primer, parkiranje u garažama u centru po satu biti 84 dinara sa PDV-om, u stambenim zonama po 53 dinara sa PDV-om, a procena je i da bi stopa zauzetosti prvih bila 55 odsto, a drugih 45 odsto.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?