Novi Sad od danas postaje prestonica književnosti

13:09:00 19.09.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Novi sad će u narednih sedam dana biti sinonim za evropski centar književnosti. Kulturne stanice Svilara, Eđšeg, Karavan ugostiće 20 priznatih stranih pisaca, gotovo 70 domaćih pisaca, preko 30 muzičara i tako zaustaviti Novi Sad na momenat jer je vreme za knjigu.

Novi Sad od danas postaje prestonica književnosti

Foto; Fondacija Novi Sad 2021


Treća nedelja Kaleidoskopa kulture, od danas do 25. septembra, posvećena je predstavljanju raznolikosti domaće književne scene, povezivanju domaćih i evropskih autora, otkrivanju novih mesta i novih formata za književne događaje, decentralizaciji kulture kao i razvoju publike.

Ovoga puta, zbog mera donetih usled koronavirusa, književne događaje publika će moći da prati i onlajn, putem sajta Kaleidoskopa kulture, kao i Jutjub kanala Novi Sad 2021.

Danas od 18 časova devetoro lokalnih autora predstaviće uživo devetoro evropskih. Biće to veče kada pisci razgovaraju sa publikom, u alternativnim gradskim prostorima širom Evrope, a ove godine se to po prvi put dešava se u Novom Sadu, i to u alternativnoj formi.

U osnovi događaja Noć književnosti je predstavljanje književnih dela pisaca koji žive i stvaraju u zemljama učesnicama festivala, a koja su objavljena i distribuirana u Srbiji na srpskom jeziku. Noć književnosti održava se u koordinaciji Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i novosadskog ogranka Francuskog instituta uz podršku klastera EUNIC Srbija i EU info point , a partneri su Ambasade Slovenije, Slovačke, Poljske, Švedske, Portugalije, Belgije, Holandije, Austrijski kulturni forum, Francuski institut i Wallonie-Bruxelles International.

Sutra ujutro od 9 časova, publika će imati priliku da uživa u nesvakidašnjem spoju muzike i književnosti, u razgovoru jednog od najznačajnijih savremenih pisaca Aleksandra Gatalice i profesora Akademije umetnosti, violončeliste Marka Miletića, kojim će moderirati dr Vladimir Gvozden, profesor na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta. Posetioci Najlon pijace će na licu mesta moći da prate ovaj razgovor kroz prenos uživo iz studija, dok će događaj biti dostupan i onlajn, putem Fejbuk stranice Kaleidoskopa kulture kao i Jutjub kanala NoviSad2021.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.8 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?