Novi Sad omladinska prestonica kulture

12:01:00 01.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad je ušao u 2019. godinu kao Omladinska prestonice Evrope.

Novi Sad omladinska prestonica kulture

foto: Vladimir Veličković, Fondacija Novi Sad 2021



Kako je saopšteno iz Fondacije Novi Sad 2021, Дoček organizovan na pet lokacija u centru grada bio je u znaku mladih. Izgled bine na Trgu slobode koji je svojim estetikom obeležio stogodišnjicu Bauhausa, a za koji su bili zaduženi mladi stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka, kao i Akademije umetnosti u Novom Sadu, uz prepuni trg, poslali su u svet novu razglednicu Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope i buduće Evropske prestonice kulture.

Novi Sad omladinska prestonica kulture

foto: Vladimir Veličković, Fondacija Novi Sad 2021



Posle Manjifikovih hitova koji su obeležili poslednju deceniju srpske kinematografije, na centralnom trgu, dr Nele Karajlić je sa mladim novosadskim umetnicima priredio nesvakidašnji nastup. Prepoznatljive hitove koji su obeležili muzičku scenu eks Jugoslavije, usklađene sa talentovanom novosadskom operskom pevačicom Radoslavom Vorgić Žuržovan, gudačkim kvartetom Camerata Academica i akademskim horom „Sonja Marinković“, učinili su ovaj nastup nadrealno drugačijim i za pamćenje.

Kratak pregled dočeka 2019. godine možete pogledati OVDE.

Novi Sad omladinska prestonica kulture

foto: Vladimir Veličković, Fondacija Novi Sad 2021



Tokom narednih 365 dana Novi Sad ima priliku da se posveti mladima više nego prethodnih godina. To će se raditi kroz različite programe kojima će se prikazati kulturni, politički, ekonomski, društveni život, ali i programe razvoja za omladinu. Namera je da u 2019. godini programima Omladinske prestonice Evrope bude obuhvaćeno 500.000 mladih iz Srbije i regiona.

Svečano otvaranje Omladinske prestonice Evrope biće organizovano 26. januara, ceremonijom u Sinagogi, gde se očekuje prisustvo državnog vrha i evropskih zvanica. Posle toga toga sledi žurka na Spensu. Na besplatnom koncertu nastupiće svetski poznati izvođači kao što su Džeks Džouns, Ofenbah i Mahmut Orhan. Pred publikom će nastupiti i domaće zvezde Van Gogh, te Marko Luis i Helem Nejse, koji će, po svemu sudeći, izvesti zajednički hit „Kabadahija“, ali i novo ostvaranje „Idi“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?