Novi Sad postao deo jedinstvene Unesko mreže kreativnih gradova sveta

08:11:00 01.11.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon prestižnih titula Omladinske prestonice Evrope, Evropske prestonice kulture, nagrada ,,Melina Merkuri” i ,,Najbolji trend u kulturi”, Novi Sad je dobio još jedno prestižno priznanje: postao je deo jedinstvene Unesko mreže kreativnih gradova sveta.

Novi Sad postao deo jedinstvene Unesko mreže kreativnih gradova sveta

Foto: TONS


Tako je Srpska Atina je stala rame uz rame sa svetskim gradovima kao što su Linc, Lion, Ostin, Modena, Toronto i drugi, čime je učvrstila svoju poziciju kao centar kulture i inovacija.

- Na Svetski dan gradova, 31. oktobra 2023. godine, Grad Novi Sad je pristupio jedinstvenoj UNESKO Mreži kreativnih gradova sveta i time postao prvi grad u ovom delu Evrope u kategoriji novih i digitalnih umetnosti (Media Arts) - saopšteno je iz Gradske kuće.

Priznanje je utoliko značajnije, jer je Novi Sad jedan od samo četiri grada na svetu koji su se ove godine našli u kategoriji medijskih umetnosti i prvi u ovom delu Evrope na tom polju.

- Još jedno svetsko priznanje u oblasti kulture je potvrda kontinuiteta ulaganja u ukupni razvoj našeg Grada. Naročito jer je reč o kategoriji koja povezuje naučne-obrazovne ustanove sa akterima iz oblasti kulture dajući Novom Sadu jednu novu vrednost koji time ravnopravno prati savremene svetske tokove - izjavio je gradonačelnik Milan Đurić.

Mreža kreativnih gradova UNESKO-a (The UNESCO Creative City Network) je formirana 2004. godine kako bi promovisala saradnju sa i među gradovima koji su kreativnost identifikovali kao strateški faktor za održivi urbani razvoj. Gradovi koji trenutno čine ovu mrežu, a njih je sada 350, zajedno rade na zajedničkom cilju: stavljanje kreativnosti i kulturnih industrija u srce svojih razvojnih planova na lokalnom nivou i aktivna saradnja na međunarodnom nivou.

Novi gradovi su dobili priznanje za njihovu snažnu posvećenost iskorištavanju kulture i kreativnosti u okviru svojih razvojnih strategija i prikazivanju inovativnih praksi u urbanističkom planiranju usmerenom na čoveka.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1010.9 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?