Novi Sad prvi kreće sa podsticajima za kupovinu bicikala

17:02:00 05.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad je na pragu da postane prvi grad u Srbiji koji će dati podsticaje za kupovinu bicikala. Naime, Grad Novi Sad je uveo pilot-projekat podrške građanima za kupovinu bicikala, nakon što je prošle godine takvu inicijativu na državnom nivou pokrenula Novosadska biciklistička inicijativa.

Novi Sad prvi kreće sa podsticajima za kupovinu bicikala


Uprkos tome što nije objavljeno na koji način će se ovi podsticaji dodeljivati i u kom iznosu, u budžetu je opredeljen ukupan iznos od osam miliona dinara za ovu godinu, navodi se na sajtu Novosadske biciklističke inicijative i dodaje da je Uprava za zaštitu životne sredine nazvala ovu stavku „Podsticanje korišćenja bicikla kao ekološki prihvatljivog transporta“.

Osim podsticaja za kupovinu bicikala, novosadske bicikliste ove godine očekuju i radovi na biciklističkim stazama na Futoškom putu i prema nekim najavama, na nasipu od Limana i Telepa do Futoga, duž međunarodne biciklističke Eurovelo 6 rute.

Podsećanja radi, Novi Sada jedan je od prvih gradova u Srbiji u kome su izgrađene biciklističke staze, a danas ima gotovo najrasprostranjeniju mrežu od preko 100 kilometara. U Novom Sadu je prvi put postavljen biciklistički semafor, prva stanica za besplatnu popravku bicikala u Srbiji, a pre gotovo decenije, uveden je prvi rent-a-bike sistem pod okriljem JKP „Parking servis“.

Takođe, Novi Sad je prvi grad koji je od 2011. godine dopustio biciklistima zvanično kretanje kroz pešačku zonu, a nedugo zatim su se prvi put pojavile i biciklističke trake u suprotnom smeru u jedosmernim ulicama.

Detaljnije o ovoj temi možete pročitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1007.8 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Ned 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Pon 8° - 22° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?