Novi Sad sutra slavi Dan grada

14:01:00 31.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad sutra, 1. februara, obeležava Dan grada, jer je tog datuma 1748. godine, postao slobodan grad i dobio ime koje danas nosi.

Novi Sad sutra slavi Dan grada

Privilegiju da mu pripadne status slobodnog grada dobio je od carice Marije Terezije, prethodno plativši 80.000 rajnskih forinti, koje su donirali uglavnom bogati građani. Odluka o proslavi tog istorijskog događaja doneta je, dva i po veka kasnije, 1998. godine.

Statusom slobodnog grada Novi Sad je dobio pravo na sudsku, zakonodavnu i izvršnu vlast, kao i na samostalno ubiranje poreza, a takođe i današnje ime (uz latinsko Neoplanta, nemačko Neusatz i mađarsko Újvidék).

Prvobitna imena Novog Sada bila su Racka varoš, Rački grad (Ratzen Stadt, Ratzenstatt) i Petrovaradinski šanac (Peterwardeiner Schantz).

Povodom ovog datuma Novosađanima se dodeljuje Februaraska nagrada, kao društveno priznanje za najznačajnija dela i dostignuća, koja su u duhu negovanja slobodarske tradicije Grada i jedinstva svih njegovih građana, poput aktivnosti i dela koja afirmišu ime i tradiciju, slavu i renome Grada Novog Sada, doprinos u kulturi, umetnosti, književnim delima, izučavanju istorijske građe i naučno istraživačke delatnosti u celini i istaknutom angažmanu u humanitarnim, socijalnim i zdravstvenim oblastima.

Ovogodišnji dobitnik Februarske nagrade je nekadašnji gradonačelnik Jovan Dejanović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?