Novi Sad u finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture

09:10:00 05.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad je ušao u samo finale takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, dok će se ishod znati 13. oktobra, kada će konačna odluka o pobedniku biti doneta u Briselu. Ukoliko Novi Sad ponese titulu, biće to prvi put da grad iz zemlje koja nije članica EU bude proglašen Evropskom prestonicom kulture.

Novi Sad u finalu izbora za Evropsku prestonicu kulture

Na prezentaciji projekta Novi Sad 2021, Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora, predstavio je koncept kandidature "Za nove mostove" i istakao da programski koncept kandidature ima izraženu evropsku dimenziju.

"Četiri simbolička mosta i osam tema koji su stavljeni u fokus kandidature, važni su ne samo za Novi Sad, nego i za celu Evropu. Putem novih 'mostova', grad Novi Sad će predstaviti, ali i ojačati, svoje kapacitete i potencijale. S druge strane, kandidatura za prestižnu titulu je i jedinstvena prilika da naš grad reši neke od važnih nedostataka i izazova", rekao je Milenković.

Iz Organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada još je saopšteno da su prеispitivanjе savrеmеnоg idеntitеta Nоvоg Sada, rеvitalizaciјa kulturnоg naslеđa, rеkоnstrukciјa starih i оtvaranjе nоvih prоstоra namеnjеnih kulturi, razviјanjе mеđunarоdnе i mеđusеktоrskе saradnjе, pоdsticanjе intеrkulturnоg diјalоga, dеcеntralizaciјa kulturе, razviјanjе kulturnе participaciје građana, samо nеki оd principa kulturnоg razvојa za koje se projekat Novi Sad 2021. zalaže.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?