Novi Sad ustupa deo gradskog zemljišta za fabriku čokolade

17:06:00 03.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Novosadska skupština grada na sutrašnjoj sednici bi trebalo da odobri da pojedine gradske parcele bez naknade budu ustupljene Republici Srbiji.

Novi Sad ustupa deo gradskog zemljišta za fabriku čokolade


Naime, odbornici će raspravljati o tome da 11 parcela površine 13.026 kvadrata, koje su u vlasništvu Novog Sada, bez naknade budu ustupljene Republici kako bi bile pridodate zemljištu gde će švajcarska kompanija "Beri Kalebo" (Barry Callebaut) graditi fabriku čokolade, piše 021.

U predloženoj odluci je navedeno da će Grad Novi Sad, po zahtevu Razvojne agencije Srbije i na osnovu memoranduma koji su Grad, Republika i „Beri Kelebo“ potpisali, a u cilju realizacije projekta od značaja za Srbiju, ustupiti niz parcela pored puta M7, tj. na izlazu na autoput iz Novog Sada prema Zrenjaninu, gde je već nikao niz poslovnih objekata. Gradske parcele će bez naknade biti predate Direkciji za imovinu RS, a odluka predviđa da će, ukoliko se ne realizuje investiciono ulaganje, ovih 13.000 kvadrata biti vraćeno Novom Sadu.

Uvidom u podatke Katastra, 021.rs se uverio da ove gradske parcele nisu glavna površina za gradnju fabrike, nego se naslanjaju na niz parcela koje imaju oko 40.000 kvadrata i koje su u vlasništvu preduzeća „Mops invest“ iz Beograda. Kako se radi o firmi koja se bavi prodajom zemljišta i nekretnina, može se naslutiti da je „Beri Kalebo“ kupio ili će tek od njih kupiti zemljište.

Inače, gradonačelnik Miloš Vučević medijima je već rekao da su Švajcarci od privatnika nabavili plac.

Prema podacima iz APR-a firma „Mops invest“ postoji od februara 2017. godine i u vlasništvu je Aleksandra Popovića, koji je javnosti poznat kao vlasnik Grand produkcije i firme „Bavaria Motorrad“ čiji je vlasnik narodni poslanik SNS-a Ostoja Mijailović. Podaci u katastru pokazuju i da je zemljište pored puta M7, gde će nići fabrika čokolade, 2017. godine pripadalo Unikredit banci u postupku izvršenja protiv hipotekarnog dužnika.

Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 2 m/s, WNW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?