Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra

13:01:00 11.01.2023, Komentara: 0

Novi Sad - U Novom Sadu se istovemeno grade tri mosta, što će 2025. godine, odnosno 2026. kada budu završeni, duplirati broj mostova u gradu, istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, precizirajući da će ti infrastrukturni objekti, bez pripremnih radova i projektovanja, koštati oko 360 miliona evra. Ono što je upadljivo je da ni za jedan od ovih projekata trenutno ne postoji građevinska dozvola.

Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra


U pitanju su pešačko-biciklistički most na stubovima nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, zatim most u produžetku Bulevara Evrope i most preko Dunava u okviru Fruškogorskog koridora.

Na jučerašnjoj prezentaciji projekata tri buduća mosta, koju su upriličile republička, pokrajinska i gradska vlast, precizirano je da će realizacijom tih projakata u Novom Sadu drastično biti smanjene saobraćajne gužve, kao i zagađenje.

Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra


Prezentaciju projekata tri mosta održali su predstavnici izvođača, kineske kompanije CRBC (China road and bridge corporation), kao i profesor Vuk Bogdanović sa Katedre za drumske saobraćajne sisteme, Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo Saša Orlović najavio je da će nakon izgradnje mosta biti urađena revitalizacija tog područja, sadnjom autohtonih vrsta drveća i drugog rastinja, kao i da će se raditi na stvaranju uslova za povećanje biodiverziteta.

Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra


Gradonačelnik Novog Sada je rekao da će tranzitni, teški saobraćaj iz grada biti izmešten na Fruškogorski koridor, kao i da će se prilikom izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope voditi računa o tome da se ne narušava prirodna vegetacija na Šodrošu.

- Oni (mostovi) se grade u skladu sa planskim aktima i pravilima struke. Grad je angažovao skup eksperata u oblasti zaštite životne sredine koji je bio zadužen da izradi Smernice za revitalizaciju svih staništa odnosno prostora izgradnje mosta, a rezultati studije su potvrdili da prirodna vegetacija na Šodrošu nije u zoni regulacije mosta, nego u neposrednom okruženju i da ista neće biti narušena izgradnjom mosta. Dodatno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grad Novi Sad će sprovesti sve aktivnosti koje je struka predložila u okviru izrađenog akta za revitalizaciju područja oko mosta, što će samo dodatno povećati pre svega zeleni fond. Četvrti most funkcionisaće u istom režimu kao i Most slobode, dok će most u okviru Fruškogorskog koridora biti tranzitni i relaksiraće saobraćaj u gradu. Izgradnjom ovih mostova, stvaraju se uslovi da se naše Petrovaradinsko podgrađe pretvori u pešačku zonu, što će dati pun smisao pešačko-biciklističkom mostu - rekao je Milan Đurić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić precizirao je da će cena najavljenih radova biti 369,5 miliona evra, a istakao je i da će na mostu u produžetku Bulevara Evrope biti zabranjen teretni saobraćaj, odnosno za velike kamione, kao i da će se tu nalaziti i dodatne barijere protiv buke.

Direktor Koridora Srbije Aleksadar Antić istakao je da za taj most trenutno postoji privremena građevinska dozvola za pripremne radove.

Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra


Doček i ispraćaj uz zvižduke aktivista

Aktivisti iz Šodroš Survajver kampa sačekali su pred gradskom kućom funkcionere koji su dolazili na prezentaciju mostova. Ovi aktivisti kampuju na Šodrošu od juna prošle godine, jer se protive izgradnji mosta na toj lokaciji.

Novi Sad za 2-3 godine dobija tri mosta koja će koštati 369,5 miliona evra

foto: Dunavac Šodroš

Dok se približavao Gradskoj kući, Igora Mirovića i njegove saradnike aktivisti su dočekali povicima „uaaaa“ i „lopove“. On im je iz sveg glasa uzvratio povicima „uaaa“.

Blizak susret sa aktivistima je izbegao ministar Goran Vesić zahvaljujući sporednom ulazu. On je inače, od Beograda do Novog Sada, zajedno sa saradnicima, među kojima je bio i Aleksandar Antić, doputovao brzim vozom „Soko“. Nepoznato je kako je stigao od Železničke stanice do centra grada i da li je „zaglavio“ negde u saobraćajnoj gužvi.

Aktivisti su na ulici ostali tokom čitavog događaja i na kraju dočekali učesnike prezentacije, makar one koji su smeli da izađu na glavni ulaz, poručivši im da su i dalje tu i da će se boriti protiv nezakonitih poteza nadležnih, za koje tvrde da su prisutni od prvog dana radova, od juna prošle godine.

Predstavnik Ekološkog fronta Novi Sad Petar Holik za agenciju Beta rekao je da su došli kako bi još jednom zatražili transparentnost radova i poštovanje zakona Srbije, za koje smatraju da nisu poštovani prilikom započinjanja radova u junu.

- Videli smo seču koja je bila bespravna, radila je firma koja to ne bi smela da radi, izostao je stručni nadzor prilikom rušenja starih stabala, koja u ovom periodu godine i nije dozvoljena - naveo je Holik.

Upozorio je i da se dozvole za radove „nabavljaju naknadno“ i ponovio je da na Šodrošu živi preko 200 strogo zaštićenih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
25°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1008.2 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pon 11° - 28° Pretežno sunčano
Uto 12° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?