Novi Sad zainteresovan za „Oko sokolovo“

16:10:00 08.10.2020, Komentara: 0

Gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova juče je u Beogradu predstavljen novi sistem elektronske kontrole parkiranja „Oko sokolovo“, koji se primenjuje u glavnom gradu. S novim sistemom upoznati su predstavnici Novog Sada, Niša, Čačka, Kragujevca, Vranja, Pirota, Kruševca, Subotice i Užica koji su izrazili želju da primene taj sistem kako bi uveli komunalni red u svojim mestima.

Novi Sad zainteresovan za „Oko sokolovo“


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema „Oko sokolovo“ koji se, dodao je, isplatio za malo više od mesec dana funkcionisanja. Softver sistema „Oko sokolovo“ je domaće proizvodnje, a Vesić je rekao da je Beograd gradovima iz unutrašnjosti besplatno ponudio taj softver.

Naglasio je da suština tog sistema nije naplaćivanje kazni već da gradske ulice i trotoari budu prohodni, da javni prevoz funkcioniše i da ne bude haosa u parkiranju.

Direktor Parking servisa Andrija Čupković je rekao da u Beogradu postoji 30.000 parking mesta u zoni i da je potrebno oko 300 ljudi da bi kvalitetno mogli da obavljaju svoj posao, a da se zahvaljujući sistemu „Oko sokolovo“ to radi sa 15 automobila i 40, 50 ljudi. Kako je dodao, samo na angažovanju zaposlenih ostvarena je ušteda od 2,5 miliona evra, koji su sada preusmereni na neke druge poslove Parking servisa.

Sistemom „Oko sokolovo“ opremljeno je 18 džipova marke „Land Rover Discovery“. Softver snima vozila u prekršaju, a zapis u elektronskoj formi šalje Pošti Srbije, koja štampa i šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Ukoliko reši da plati kaznu po prekršajnom nalogu, biće mu odobren popust od 50 odsto.

Ukoliko vlasnik nije načinio prekršaj, treba u roku od osam dana da se izjasni ko je upravljao vozilom, jer će u suprotnom protiv njega biti pokrenut prekršajni postupak zbog prikrivanja podataka o počiniocu kažnjivog dela. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 25.000 dinara.

Kako su nadležni obelodanili na predstavljanju sistema „Oko sokolovo“, vozila su plaćena 29.000 evra, a oprema je vredna oko 4.000.


Izvor: Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
14°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, W
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?