Novi set mera u borbi protiv širenja koronavirusa

17:03:00 21.03.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Večeras od 20 časova prestaje javni gradski prevoz, zatvaraju se ugostiteljski objekti i tržni centri, zabranjuje se okupljanje više od pet osoba, a taksi usluge do daljeg biće dostupne – podsetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Grada Novog Sada.

Novi set mera u borbi protiv širenja koronavirusa

Foto: Grad Novi Sad


- Disciplina se popravila, ljudi su razumeli apele i počeli da postupaju u skladu sa preporukama lekara i države, a svi izuzeci će biti sankcionisani. Što se tiče Doma zdravlja, uspeli smo da organizujemo nekoliko novih usluga. U objektu Doma zdravlja u Zmaj Ognjena Vuka br.18 otvorili smo novu ambulantu samo za osobe sa respiratornim oboljenjima, uvedeno je novih 14 telefonskih linija i 6 linija DZ za psihološku podršku. U objektu na Novom naselju se otvara i dispanzer za decu sa respiratornim tegobama. Ponosan sam na sve zdravstvene radnike, kao i na sve koji rade u kol centrima, na volontere koje organizuje Crven krst, njih je 100 anagažovano, a 500 volontera je na čekanju. Kontaktirali smo upravnike stambenih zgrada da se i oni angažuju oko pomoći ljudima – naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da će se prevoz za zaposlene u zdravstvu i one koji moraju da rade u privatnim kompanijama realizovati u dogovoru sa državnim organima.

- Ciklonizacija i JKP Stan obilaze ceo grad i dezinfikuju pored javnih ustanova i stambene zgrade, i važno je da se koordiniraju sa upravnicima zgrada, kako bi im dozvolili da uđu, s obzirom na razne priče o lažnom predstavljanju koje kruže. Uspevamo da zadržimo maksimalan nivo komunalnih usluga, svi kapciteti su angažovani. Očekujte da će uskoro biti propisano zatvarnje parkova i pijaca, verovatno od sutra – naveo je Vučević.

Gradonačelnik je najavio da će već početkom iduće sedmice biti doneta odluka o jednokratnoj pomoći za preko 33.000 penzionera u Novom Sadu sa penzijama do 30.000 dinara, i to iz robne rezerve i Crvenog krsta.

On je takođe izjavio da se radi na odluci kojom će biti omogućen popust na zakup poslovnog prostora u gradu i na SPENS-u kako bi se pružila podrška privatnim firmama.

- Suficit u budžetu Grada će sačuvati Novi Sad. Veliki problem će imati JGSP, koji neće moći da opstane u ovakvim okolnostima bez značajne podrške Grada, međutim sada je najvažnije pitanje spašavanja ljudskih života – rekao je Vučević i apelovao na građane da budu jedinstveni, solidarni i disiplinovani kako bismo što brže i sa manje posledica izašli iz krize izazvane epidemijom korona virusa.

On je rekao da Grad distribuira maske svima koji moraju da budu na terenu, te pored radnika gradskih preduzeća i organa, maske je Grad nabavljao i za radnike Pošte, EPS-a, kao i taksistima. On je podsetio da je najavljeno da će sledeće nedelje nekoliko miliona maski stići u Srbiju, pa će krenuti njihova distribucija ka apotekama širom zemlje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?