Novi zakon predviđa da porez na imovinu plaćamo tek nakon što stigne rešenje

17:08:00 06.08.2018, Komentara: 0

Vlasnici nekretnina u Srbiji do 15. avgusta treba da uplate treću ratu poreza, a kako će se ta obaveza plaćati naredne godine, ostaje da se vidi.

Novi zakon predviđa da porez na imovinu plaćamo tek nakon što stigne rešenje


Naime, nakon četiri godine primene najavljene su izmene Zakona o porezu na imovinu. Kako piše Blic, u Ministarstvu finansija napravili su radnu verziju, a do sada su različita udruženja i institucije uputile 168 sugestija na taj dokument. Koje će primedbe biti usvojene, a koje odbačene, i kako će izgledati verzija koja će biti u skupštinskoj proceduri, za sada je teško reći.

Jedna od promena je veoma važna za sve vlasnike nekretnina a ona predviđa ukidanje akontativnog plaćanja, koje se sada plaća 15. februara i 15. maja. Rešenje o iznosu i sumama tog poreza donose nadležni u opštinskim poreskim administracijama, a na osnovu cena nekretnina po zonama, odnosno prodajnim cenama iz prethodne godine.

Prve dve rate, u zimu i proleće, plaćaju se na osnovu rešenja iz prethodne godine, što je zapravo akontativno plaćanje poreza. Građani koji ne plate u tom roku ratu plaćaju penale za kašnjenje. Za razliku od njih, država, odnosno Poreska uprava nema rok do kada treba da dostavi rešenje, pa samim tim nema ni kazne za nju.

Ukoliko bude usvojen predlog da se ukine takva vrsta plaćanja, obveznici ne bi imali obavezu da plaćaju porez dok ne dobiju konačno rešenje o tome.


Izvor: Blic, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 9 m/s, N
Sre 6° - 9° Moguća kiša
Čet 5° - 14° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?