Novinarka Ana Lalić uhapšena pa puštena zbog teksta o stanju u KCV-u

11:04:00 02.04.2020, Komentara: 1

Novi Sad - Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić, koja je sinoć uhapšena, puštena je danas iz policije. Njoj je sinoć bila određena mera zadržavanja do 48 sati zbog teksta u kojem je kritikovana situacija u Kliničkom centru Vojvodine u vreme pandemije zarazne bolesti covid-19.

Njen advokat Srđan Kovačević kazao je sinoć da saslušanja, nakon hapšenja, nije bilo, već da joj je samo uručeno rešenje o zadržavanju da ne bi ponovila krivično delo objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede.

Novinarka Ana Lalić uhapšena pa puštena zbog teksta o stanju u KCV-u

foto: privatna arhiva



- Nisam ni trenutka zažalila zbog pisanja ovog teksta. Uverena sam da radimo pravu stvar, a to vidim i po reakcijama medicinara iz cele Vojvodine nakon što je pušten tekst na portal - kazala je Ana Lalić, a preneo portal Nova.rs.

Ispričala je da je njih šestoro sinoć došlo u njen stan i da je delovalo prilično strašno, ali da su bili vrlo korektni.

- Pretresli su sve, svaki deo stana, kao i automobil. Zaplenili su mi telefone i laptop, koji se još nalaze kod policije - kazala je Lalić.

Dodala je da je tek po izlasku iz pritvora čula za ukidanje zaključka koji je Vlada Srbije donela o informisanju građana o situaciji sa virusom korona.

- Ukoliko će uredba zaista biti ukinuta, to je vredelo noćenja u pritvoru - rekla je Ana Lalić.

Navela je da su joj sinoć u policiji uzimali izjavu do dva ujutru, nakon čega su je odveli u ćeliju „koja je bila toliko prljava, da je morala da je dezinfikuje alkoholom“.

- Celu noć sam presedela na ivici kreveta. Ujutru su me opet saslušali i pustili. Neki od njih su mi se privatno izvinjavali, videlo se da im je neprijatno - kaže Ana Lalić i dodaje da su se policajci i tužilac prema njoj ponašali korektno.

Istakla je da za sve što je napisala u tekstu postoje svedoci, kao i da je poslala pitanja Kliničkom centru Vojvodine i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo na zvanične mejl adrese. Zvala je više puta i PR-a KCV, koji se nije javljao na telefon.

- Čim je tekst objavljen na portalu, počele su da mi stižu reakcije od medicinara i njihovih porodica preko prijatelja i poznanika, uz tvrdnje da je još gore nego što sam pisala, javljala se i žena iz Kikinde koja je zabrinuta za ćerku koja radi u KCV. Sve te poruke su u mom telefonu, i policija i tužilaštvo mogu da ih vide - navela je Ana Lalić.


Nova.rs juče je objavila tekst Ane Lalić pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je novinarka navela da KCV-u ima problem sa „hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije“. Iako na tražena pitanja niko iz KCV i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo niko nije novinarki odgovorio, nakon što je tekst objavljen iz KCV je stigla reakcija u kojoj su naveli da navodi nisu tačni, da raspolažu dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme, te da će obavestiti tužilaštvo i policiju, jer je Lalić tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove.

Ana Lalić je odgovorila da je KC Vojvodine urušio sam sebi ugled, a celo njeno pismo možete pročitati na linku.

Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

- Ja sam bio tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rešenje - kazao je advokat Kovačević.

Prema njegovim rečima, Ana će biti u pritvoru dok je ne saslušaju. Advokat je izrazio nadu da će se to desiti što pre.

Hitno oslobađanje Ane Lalić tokom prepodneva zatražile su brojne orgnaizacije i političke stranke.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Janko

, *.nat.highway.a1.net

Bravo za Anu. Neka se zna istina i neka narod zna da je sve ovo samo predizborna farsa!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.9 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?