Novom Sadu zvanično uručeno priznanje „Evropski grad šuma 2023“

11:09:00 20.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Evropski šumarski institut juče je Novom Sadu uručio priznanje „Evropski grad šuma 2023“. Priznanje je uručeno na svečanosti održanoj povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu.

Novom Sadu zvanično uručeno priznanje „Evropski grad šuma 2023“

foto: Grad Novi Sad

Inače, ova nagrada se dodeljuje jednom godišnje gradu domaćinu Konferencije Evropskog šumarskog instituta, a ne na osnovu pošumljenosti i brige o zelenim površinama. Konferenciju u našem gradu organizuju Evropski šumarski institut, Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić je istakao da je ta konferencija „kruna svih naših aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma“.

- Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet – rekao je Đurić i dodao da Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, kao i da su u prethodnom periodu preduzete intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38% urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

- Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš „zeleni fond“. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci - dodao je gradonačelnik.

Privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta dr Robert Mavsar je istakao da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou. Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov istakla je da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36%, na 11% do 2025. godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
25°
Vlažnost: 44%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?