Novosađani će večeras na Trgu slobode odati počast omiljenom uličnom sviraču Blekiju

17:02:00 10.02.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novosađani se opraštaju od nadaleko poznatog uličnog svirača Kristijana Kostića Blekija koji je na brutalan način izgubio život juče ujutru oko pet časova u Kosovskoj ulici.

Novosađani će večeras na Trgu slobode odati počast omiljenom uličnom sviraču Blekiju

Foto: Facebook (Pesma za Blekija)




Vest o njegovoj smrti je potresla mnoge Novosađane koji su ga viđali u podzemnom prolazu dok je na gitari svirao bluz. Na društvenim mrežama se mnogi poštovaoci njegovog lika i dela opraštaju od Blekija.

Na Facebook stranici Festivala uličnik svirača je upićen poziv građanima da se večeras u 19 časova okupe na Trgu slobode kako bi odali počast Blekiju.

- Opraštamo se od Kristijana Kostića Blekija, doajena novosadske ulične svirke koji je svojim glasom i akustarom pulsirao soundtrack ovog grada. Večeras u 19h na Trgu Slobode će biti okupiljanje Pesma za Blekija kako bi odali počast Blekiju paljenjem sveće, cvetom i pesmom - piše na stranici Festivala uličnih svirača.

Novosađani su pozvani da svojim okupljanjem na događaju „Pesma za Blekija“ izraze protest zbog nasilja.

Takođe, na Facebooku je pokrenuta peticija za postavljanje spomen klupe za stradalog Blekija u centru Novog Sada.

- Grad Novi Sad je izgubio deo duše kada nas je napustio naš Bleki (Kristijan Kostić), dobri duh ovog grada. Svirao je na ulici maltene svaki dan, smejao se sa svima, dizao atmosferu i delio svoje priče i pesme uz cigaru. Preminuo je na način koji nije dostojan tako retko dobrog i poštenog čoveka, na način koji nije dostojan takvog gospodina. Kažem gospodin jer je povrh svega on to i bio, nežan, brižan čovek pun života uprkos svakoj teškoći koja ga je u životu zakačila, sa beskrajnom verom u ljude i beskrajnom ljubavi prema muzici. Ulica Novog Sada ga je progutala a vera u ljude ga je poslednji put izdala. Moja Srbijo, moj Novi Sade, najmanje što možemo uraditi je da mu postavimo spomen klupu u centru grada, tamo gde nam je svima ulepšavao dan. Pokušajmo da prvi put izgradimo nešto u spomen DOBROM čoveku – navode autori peticije koju možete potpisati OVDE.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?