Novosađani čistili obalu Dunava i plaže

19:04:00 22.04.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Dana planete Zemlje, koji se obeležava 22. aprila, danas je organizovano više akcija čišćenja širom Novog Sada.

Novosađani čistili obalu Dunava i plaže

foto: EU info point

50 Novosađana čistilo delove keja

Pedesetak Novosađana očistilo je delove keja - kod ušća kanala DTD, kod železničkog mosta, Varadinskog mosta, Bici oaze i Volonterske oaze. Akcija je bila posvećena podizanju svesti o našoj odgovornosti, a organizovali su je EU info point Novi Sad, Novosadski volonterski servis (NVS), Omladinski savez udruženja OPENS, uz podršku kompanije Schneider Electric Srbija.

- Ovom akcijom želeli smo da skrenemo pažnju na veliki problem smeća koje ljudi ostavljaju za sobom u čitavom gradu, a tokom ovih lepih dana posebno na potezu uz Dunav. Važno je da brinemo o našem gradu i prirodi koja nas okružuje, jer tako brinemo o sebi i svom zdravlju, ali i svim ostalim živim bićima koja zajedno sa nama naseljavaju ovu planetu - rekao je koordinator NVS-a, Vojislav Prkosovački.


40 džakova smeća sakupljeno na Dunavcu

Novosađani čistili obalu Dunava i plaže

foto: Ekološki front Novi Sad

Tokom čišćenja na Dunavcu sakupljeno je više od 40 džakova otpada. Ovu akciju su organizovale građanske inicijative Dunavac-Šodroš, Ekološki front Novi Sad i Eko straža Novi Sad i ona je deo nacionalne kampanje čišćenja „Zavrni rukave“, s više od 150 prijavljenih lokacija širom Srbije, koju je pokrenulo udruženje Eko straža.

Akcija čišćenja u Novom Sadu je na još četiri lokacije koje su građani predložili - Sremska Kamenica kod ulaza u Kamenički park, Liman kod mosta Slobode, sa strane Kineske četvrti, Trg Marije Trandafil i nasip u Begeču.

Aktivisti su ocenili da je, uz divlje deponije, ogroman problem što se sav otpad u Novom Sadu odlaže na gradsku nesanitarnu deponiju na Klisu. Tu deponiju su nazvali pravom ekološkom tempiranom bombom, jer se na nju, kako su naveli, doveze 300 tona otpada dnevno, odnosno 110 hiljada tona godišnje, od čega se reciklira svega petina.


Radnici Continentala očistili Oficirac

Danas je očišćen i Oficirac u Petrovaradinu. Velik posao odradilo je nekoliko desetina zaposlenih u kompaniji „Continental“.

Prikupljeno je i odneto više od 100 džakova smeća i sada je jedna od najlepših novosadskih plaža spremna za novu sezonu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?