Novosađani Josip i Smilja sutra slave 60 godina braka

10:03:00 30.03.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Supružnici Lang, Josip (84) i Smilja (80) iz Novog Sada, sutra, 31. marta, proslaviće veliki i značajan jubilej - 60 godina braka. Kažu da su sve teškoće u zajedničkom životu, a bilo ih je, rešavali zajedno, u slozi, ljubavi i međusobnoj toleranciji.

Novosađani Josip i Smilja sutra slave 60 godina braka

Ovaj jubilej proslaviće u krugu porodice, sa svojm najbližima. Veliko slavlje sa zlatne svadbe neće moći da ponove, jer Josipu, poznatijem kao Vladi, zbog godina nije odobren kredit.

- Sa našim najbližima obeležićemo godišnjicu, što je najvažnije, a uveče ćemo pozvati prijatelje i komšije - kaže baka Smilja. Za Uskrs je napravila ukusnu tortu, i dalje posluje po kući, ali se najviše "svađa" sa prašinom i prljavim sudovima.

Josip šeretski dodaje da je tako jer ne voli prepirke i uvek su sve rešavali mirnim razgovorom i dogovorom. Tako je, kaže, od prvog dana.

Držeći se za ruke, simpatični vremešni supružnici vraćaju se u novembar sada daleke 1955. godine i igranku u Petrovaradinu, kada su se prvi put sreli. Ljubav se "rodila" već na prvi pogled, a onda su je 31. marta naredne godine krunisali brakom.

- Oboje smo imali nesrećno detinjstvo i mladalačke dane i to nas je, izgleda, još više zbližilo i nikada se nismo rastajali - veli ponosno Josip, koji se još oporavlja od šloga. - Izrodili smo dvoje dece, ćerku Zoricu, sina Zvonimira, i od njih dobili četvoro unučadi. To je naše blago. Uvek smo bili složna porodica, i u dobru i u zlu.

I zajednički život im je bio trnovit, ali su se borili sa nedaćama i koračali kroz život. Josip je radni vek proveo u "Jugoalatu", a Smilja je najpre radila u "Elektroporcelanu", a zatim u "Etilenu". Ništa joj nije teško padalo, a trenuci provedeni u podizanju i vaspitavanju dece bili su najsrećniji.

ČETIRI FAKTORA ZA SKLADAN BRAK

Supružnici Lang otkrivaju recept za skladan brak. Ističu četiri bitna faktora: sreću, zdravlje, ljubav i toleranciju. Od prvog dana su se toga pridržavali, i što je najbitnije, pokazalo se delotvornim.

- Bavio sam se sportom i ribolovom, i zbog toga sam često odsustvovao od kuće, ali je moja Smilja to tolerisala i nikada nije prigovarala, ona je heroj. Nije lako biti 60 godina zajedno, a mi smo, eto, uspeli - gledajući u svoju životnu saputnicu veli zahvalno deda Josip, držeći je za ruku.

Izvor: Novosti.rs

Ilustracija: Glenn Lascuña / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Sonja

, *.dynamic.sbb.rs

Divno! Da zajedno proslave i 70. godišnjicu! <3


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?