Novosađani najbolji na državnom takmičenju u pružanju prve pomoći

17:09:00 18.09.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Omladinska ekipa Crvenog krsta Novog Sada zauzela je prvo mesto u konkurenciji 16 ekipa na takmičenju koje organizuje Crveni krst Srbije. Reč je o najmasovnijem takmičenju koje je održano u beogradskom Studentskom gradu, a ovogodišnja tema je bila posvećena pružanju prve pomoći na velikim javnim manifestacijama.

Novosađani najbolji na državnom takmičenju u pružanju prve pomoći


Na takmičenju je učestvovalo više od 40 ekipa iz tridesetak gradova i lokalnih samouprava iz Srbije.

- U poslednjih 20 godina nismo imali prvaka države u ovom znanju i veštini - kaže za Radio Novi Sad sekretar Crvenog krsta Novi Sad Dragan Lazić i dodaje da su, osim prvog mesta koje su osvojili omladinci, i volonteri - učenici osnovnih škola zauzeli treće mesto i osvojili bronzanu medalju. Pošto prve pomoći, kako kaže, nema bez realističnog prikaza povreda i stanja, predstavnici Crvenog krsta iz Novog Sada su učestvovali i u tom delu takmičenje i zauzeli deveto mesto.

Kako Lazić kaže, reč je o veoma važnoj aktivnosti jer Crveni krst na osnovu te aktivnosti bira i regrutuje nove volontere.

Ekipe na takmičenju su bile šestočlane, a učesnici su odmerili snage na šest poligona, gde je trebalo da prepoznaju povrede i različita stanja, ukažu prvu pomoć i zbrinu pacijenta za samo sedam minuta, koliko je bilo predviđeno zadržavanje na jednom poligonu. Učestvovale su najbolje ekipe iz čitave Srbije, jer su prethodnih meseci organizovana opštinska, regionalna i pokrajinska takmičenja, te su pobednici morali da prođu put do učešća na nacionalnom prvenstvu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 1011.3 mb
Vetar: 3 m/s, E
Pon 11° - 28° Sunčano
Uto 12° - 27° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?