Novosađani ne daju park na uglu Kisačke i Jovana Subotića

19:04:00 30.04.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Grupa Novosađana koji se bore da se livada za pse na uglu Kisačke i Jovana Subotića ne pretvori u još jednu betonsku celinu napravila je grupu „Ne damo livadicu!“ na društvenoj mreži Fejsbuk. Za nešto više od 24 sata u grupu se učlanilo više od 1100 ljudi.

Novosađani ne daju park na uglu Kisačke i Jovana Subotića

foto: FB "Ne damo livadicu!"



- Ne dozvolimo uništavanje više stotina kvadrata javne zelene površine na uglu Kisačke i Jovana Subotića zarad profita investitora! Livadicu svakodnevno koristi nekoliko stotina ljudi kao zelenu oazu u devastiranom delu grada koji oskuduje zelenom površinom – naveli su osnivači grupe.

Podsetimo, urbanisti su u Nacrtu regulacionog plana bloka oko ulice Vojvode Bojovića predložili da zelena površina na uglu Kisačke, Jovana Subotića, Temerinske i Trga Marije Trandafil, bude uništena da bi se izgradila osmospratnica. Oni su naveli da buduća zgrada mora da ima „zeleni krov“ i da se prilikom projektovanja mora uzeti u obzir blizina gradskog centra, odnosno zone zaštite koja zapravo počinje preko puta sadašnjeg parka za pse. Kao alternativu uništavanju zelenila, predviđeno je da se odmah pored sadašnjeg parka, na samom ulazu u Kisačku, gde se sada nalazi kuća, ostavi lokacija za zelenu površinu, koja će imati tačno 183 kvadrata. To će biti jedina zelena tačka u planu koji pokriva prostor od 19,18 hektara, odnosno 191.800 kvadrata.

Prema nacrtu, osim izgradnje ove višespratnice planirano je da se poruši niz kuća u Kisačkoj, Vojvode Bojovića i na Žitnom trgu, i da se tu sagrade objekti od tri sprata plus potkrovlje. Rušenja će biti i u Jovana Subotića gde će na uglu sa Ulicom Đorđa Markovića Kodera nići zgrada od pet spratova.

- Ovim činom, gradski čelnici ponovo idu u susret biznisu, a na štetu kvaliteta života građana. Boreći se za ovaj park, borimo se za grad po meri ljudi, a ne po meri profita – navode osnivači grupe „Ne damo livadicu!“ koji će uložiti i zvaničan prigovor na predlog.

Pripremaju i peticiju, a organizovaće i protest. O svemu možete čitati upravo u ovoj Fejsbuk grupi "Ne damo livadicu!".

Inače, površina od 900 kvadrata koji se nalazi na uglu Kisačke i Jovana Subotića uređen je za istrčavanje pasa krajem 2016. godine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1008.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 10° - 24° Malo i umereno oblačno
Ned 12° - 23° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?