Novosađani nemaju poverenja u institucije

10:03:00 09.03.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Skoro polovina Novosađana, odnosno 40,2 odsto građana, nema poverenja ni u jednu instituciju, a kao najčešći razlog navedeni su korupcija (9,2 odsto), loša organizacija, neprofesionalnost (8,5 odsto) i loše lično iskustvo (6,2 odsto), pokazalo je istraživanje javnog mnjenja, koje je sprovela agencija "Ninamedia Research".

Novosađani nemaju poverenja u institucijeU sudstvo niko skoro ne veruje, foto: ns.pr.sud.rs

Najmanje poverenja u institucije imaju osobe od 45 do 59 godina, kako kod građana zaposlenih u privatnom sektoru, tako i kod nezaposlenih.

Istraživanje je pokazalo da 20,4 odsto Novosađana najviše veruje Vojsci Srbije. U Vojsku najviše veruju muškarci stariji od 60 godina, zaposleni u privatnom sektoru i penzioneri, saopštila je ta agencija.

Posle Vojske najviše poverenja stanovnici Novog Sada imaju u školstvo, u koje veruje 14,3 odsto ispitanika, među kojima dominiraju žene, učenici i studenti. Sa porastom godina starosti opada i stepen poverenja u obrazovni sistem.

Zdravstvo i policija su na trećem i četvrtom mestu među institucijama kojima veruju Novosađani, za koje se izjasnilo nešto više od 11 odsto građana (zdravstvo - 11,9, policija - 11,3 odsto).

Najmanje poverenja Novosađani imaju u sudstvo kome veruje svega 1,9 odsto ispitanika.

Kod institucija u koje građani imaju najviše poverenja kao glavni razlog za poverenje navodi se dobro obavljen posao (15,8 odsto) i lično iskustvo (7,4 odsto).

Istraživanje javnog mnjenja Novog Sada sprovedeno je telefonskim anketiranjem na reprezentativnom uzorku od 1200 ispitanika sa teritorije Grada Novog Sada, navodi se u saopštenju "Ninamedie"



Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?