Novosađani svirali za Ginisov rekord, rezultati krajem godine

17:09:00 21.09.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Dvadeset i troje učenika i profesora Muzičke škole „Isidor Bajić“ zvanično su u petak uveče aplicirali za Ginisov rekord u istovremenom sviranju klavira, u akciji pod nazivom „Uklaviri se“. Oni su u Gradskoj kući svirali petominutnu kompoziciju na jednom klaviru.

Novosađani svirali za Ginisov rekord, rezultati krajem godine

foto: Vladimir Veličković, OPENS

Za ovaj poduhvat Novosađani su se spremali nekoliko meseci, a sinoć su izveli kompoziciju „Zora“ Ivana Markovića, bivšeg učenika „Isidor Bajić“ škole, a sada studenta Akademije umetnosti u Novom Sadu. „Zora“ je i napisana specijalno za ovu priliku. Da bi mogli da apliciraju, morali su da izvedu kompoziciju dužu od pet minuta, da poštuju notni tekst i da se svi pojedinačno identifikuju pred tri nezavisne kamere i dva merača, koji prate celo proceduru. Dosadašnji rekord drži Holandija sa ukupno 21 muzičarem za tipkama.

Novosađani svirali za Ginisov rekord, rezultati krajem godine

foto: Vladimir Veličković, OPENS

Za Ginisa su istovremeno svirali: Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9) i Stefan Svijić (10), uz tri profesora - Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak i Slobodanku Stević.

Obaranje Ginisovog rekorda, Novosađani su mogli da prate uživo na prenosu OPENSa direktno na Trgu slobode, a rezultate ćemo znati krajem godine.

Novosađani svirali za Ginisov rekord, rezultati krajem godine

foto: Vladimir Veličković, OPENS

Prenosu na Trgu slobode prethodio je i „Otvoreni čas klavira“ i to na četiri lokacije: Gradska biblioteka, Porta, ispred ‘Trčike’ i ispred Srpskog narodnog pozorišta na kom su mogli da učestvuju i amateri i profesionalci.

Ideja je ponikla na klavirskom odseku Muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?