Novosađani traže sazivanje zborova građana zbog štetnih urbanističkih rešenja

19:01:00 27.01.2022, Komentara: 1

Novi Sad - Građani dve novosadske mesne zajednice prikupili su potpise kojima zahtevaju sazivanje zborova građana kako bi se informisali o, po njihovom mišljenju, štetnim urbanističkim planovima i kako bi, usvajanjem zaključaka od strane saveta tih mesnih zajednica, uputili zvanične primedbe nadležnim gradskim institucijama. Reč je o problemima ekološke prirode – nedostatak zelenila i izgradnja saobraćajnice nadomak prozora njihovih stanova.

Novosađani traže sazivanje zborova građana zbog štetnih urbanističkih rešenja


Telep bez parka

Kako piše portal Autonomija.info, Novosađanin Aleksandar Lazarević predao je juče u MZ „Bratstvo-Telep“ više od osamdeset potpisa svojih komšija, stanovnika tog dela grada, kojima se traži zakazivanje zbora građana zbog gorućeg pitanja – nedostatka zelenih površina u tom delu grada. Lazarević podseća da su, zahvaljujući peticiji građana tog dela grada, nadležni 2019. godine odustali od izgradnje kompleksa vatrogasne stanice i centra za obuku na mestu prethodno planiranog parka, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, a da su u nacrtu novog plana detaljne regulacije za taj deo grada videli da je na većem delu te površine planirana izgradnja višespratnica, a tek na manjoj parkovska površina. On kaže i da se građani zbog toga osećaju prevarenima.

Druga stvar zbog koje su se pobunili građani ovog dela Novog Sada se, takođe, tiče zelenila i odnosi se na, kako kaže, postojeće dečje igralište na kojem bi, po tom novom planu, trebalo da budu izgrađeni nekakvi zidovi. On tvrdi i da su ostale zelene površine šarena laža na papiru, dodajući da su preostale zelene površine koje se navode u planu kao nekakvi skverovi za ozelenjavanje zapravo privatne parcele.

- Iskustvo govori da grad to nikada neće otkupiti i nećemo imati zelene površine. To znači da mi praktično ostajemo bez jedinog mesta gde Telep može da dobije jedan veći park po uzoru na Limanski, a ostale površine ostaju tu gde su, neuređene u privatnom vlasništvu. Mi zapravo nemamo gde da izađemo u park kao u drugim delovima grada - upozorava Lazarević.


Vijadukt pod prozorima

Druga inicijativa za zborom građana dešava se u MZ „Nikola Tesla“ i tiče se vijadukta za novi most preko Dunava, koji počinje na tom delu Bulevara Evrope. Bojana Bodroža iz pomenute mesne zajednice kaže da građani svojim potpisima traže da se sazove zbor građana, kako bi se zvaničnim zaključkom mesne zajednice suprotstavili ovakvom rešenju.

- Građani nikada nisu imali priliku da se sami izjasne o izgradnji tog vijadukta. On će tu prolaziti u visini drugog, trećeg, četvrtog sprata, ispod naših prozora, doslovno četiri-pet metara od naših prozora. Uz to, vijadukt će omogućiti da saobraćaj tu bude i brži, samim tim i veća buka, veće zagađenje, to je sve nešto što nam donosi taj vijadukt i upravo zbog toga smatramo da su svi oni koji žive uz Bulevar trebalo da budu konsultovani - navodi Bodroža za Autonomiju.

Dodaje da su joj se nakon javnog poziva za prikupljanje potpisa, javili i stanovnici drugih mesnih zajednica, kako bi se informisali šta mogu da urade po ovom pitanju, a ona ih ohrabruje da se i sami organizuju. Posebno kada je u pitanju MZ „7. juli“, koja počinje sa suprotne strane Bulevara Evrope.

Bodroža i Lazarević na svoje zborove građana pozivaju i nadležne gradske organe i institucije – gradonačelnika Miloša Vučevića, predsednicu Skupštine grada Jelenu Radomirović Marinković, kao i predstavnike Gradske uprave za građevinsko zemljište i imovinu, te JP Zavod za urbanizam Novi Sad. Prema statutima mesnih zajednica, one su u obavezi da zbor građana sazovu u roku od 30 dana od prijema inicijative, a naši sagovornici kažu da taj rok neće provesti čekajući skrštenih ruku.


Izvor: Autonomija


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Mario

Mogu da glasaju za opoziciju i da tako sprece ovaj projekat.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?