Novosađani uživali u filmu o rađanju Novog Sada pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave

09:07:00 18.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Premijerom filma „Liberta - rađanje grada“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, pod vedrim nebom, sinoć je počelo veliko finale programskog luka „Tvrđava mira“.

Novosađani uživali u filmu o rađanju Novog Sada pod vedrim nebom Petrovaradinske tvrđave

Foto: Miloš Vučević (Facebook)



U ovom značajnom filmskom ostvarenje koje potpisuj reditelji Gvozden Đurić i Žanko Tomić, sinoć je uživalo oko 700 gledalaci.

Radnja filma zasniva se na oslobođenju Novog Sada i dobijanju statusa grada, jedinstvenog grada koji je taj status izvojevao mirnim putem, ali i na čitavoj Vojvodini kao prostoru gde se srpska kultura i tradicija prepliću sa evropskim idealima i izazovima tog vremena.

Naime, Marija Terezija je 1. februara 1748. godine izdala povelju kojom je Petrovaradinski Šanac uvršten u red slobodnih kraljevskih gradova, čime je Novi Sad iznikao iz mira i danas sa ponosom obeležava svaki prvi februarski dan kao Dan Grada, kada se dodeljuje i tradicionalna Februarska nagrada za najznačajnija dela i postignuća građana i građanki Novog Sada.

U filmu igraju Zlatan Đurić, Stefan Vukić, Ana Mandić, Tamara Krcunović, Davor Janjić, Daniel Sič, Igor Filipović , Aleksandar Đurica, Valentin Vencel, David Janakiev, Jovana Balašević, Saša Torlaković, Marta Bereš, Branislav Zeremski, Dušan Jakšić, Arpad Mesaroš, Nenad Ćirić, Nenad Pećinar, Ervin Hadzimurtezić i drugi.

Izvršna produkcentkinja je Nikolina Zečević, direktorka filma i serije Jelena Radenković, direktor fotografije Aleksandar Karaulić, kostimografkinja Kristina Kostić, scenograf Nenad Paranosić, maskerka Jasmina Lilić i montažer Zlatko Zlatković. Muziku za film komponuju David Klem i Ervin Ereš.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
12°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?