Novosađani žele da sačuvaju svoju zelenu oazu

18:04:00 17.04.2018, Komentara: 1

Novi Sad – Meštani Avijatičarskog naselja nedavno su prikupili oko hiljadu potpisa podrške očuvanju drvoreda sibirskog bresta. Potpisnici peticije se protive odluci da se to drveće poseče, a na njihovom mestu izgrade stambene zgrade.

Novosađani žele da sačuvaju svoju zelenu oazu


Drvored su pre 13 godina, samoinicijativno, prikupivši nekoliko hiljada evra, na površini iza svojih kuća zasadili meštani ulice Alberta Ajnštajna. Međutim, novim regulacionim planom, predviđeno je da se na toj lokaciji grade sedmospratnice, što bi značilo da će biti isečeno oko 130 zdravih stabala, koja su zelena oaza, park i odmaralište svih građana ovog dela Novog Sada.

- Mi smo se u okviru javne rasprave obratili Komisiji za urbanizam, tamo smo im podneli svih 988 potpisa koje smo skupili i tamo smo objasnili kako mi gledamo na novu ideju. Zatim smo taj isti materijal predali u MZ Radnički, našoj mesnoj zajednici, kao i Komisiji za predstavnike građana u okviru Skupštine AP Vojvodine – kazao je za RTV stanovnik Avijatičarskog naselja Vladimir Mirkov.

Novosađani žele da sačuvaju svoju zelenu oazu

foto: print screen RTV


Njegove komšije dodaju da je njima važno da to zelenilo opstane, jer taj prostor koriste svi, i deca i odrasli, a i kućni ljubimci. Takođe, drvored čitavo naselje štiti od vetra, polena i ambrozije.

Zemljište na kome se nalaze brestovi je u vlasništvu Grada i Eparhije bačke. Prvobitno je posgtojala ideja da na tom mestu bude izgrađen sportski centar, ali se zbog nedostatka prostora odustalo i odlučeno je da budu podignuti stanovi. Radovima će se pristupiti tek onda kada se uradi detaljna procena terena, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje kojim će svi biti zadovoljni, navode u Urbanizmu.

Direktor JP „Urbanizam“ Dušan Miladinović kaže da prvo moraju da vide gde se nalaze stabla, jer katastar zelenih površina ne postoji.

- Pitanje je kog su kvaliteta ta stabla, ona nisu bila planirana kao čuvanje u bilo kom planskom dokumentu ranije. Mi ćemo naravno to sve sagledati, videti šta može i treba da se sačuva, iskorigovati planirano i jednim delom sasvim sigurno izaći u susret građanima - dodaje Miladinović.


Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Građanin

, *.nsurbanizam.rs

Podrška za stanovnike, kamo sreće da se i grad seti da treba da sadi zelenilo da zaštiti grad... zelenilo nestaje u ovom gradu


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?