Novosađani znaju gde je, ali ne i šta je Kineska četvrt

13:08:00 17.08.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Nekadašnji prostor industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, poznatiji kao Kineska četvrt, iako samo po nazivu prepoznatljiva, za većinu Novosađana i dalje nema jasnu identitesku odrednicu.

Novosađani znaju gde je, ali ne i šta je Kineska četvrt

Ovo je jedan od zaključaka istraživanja koje je Ninamedia research sprovela na teritoriji Grada Novog Sada, od 24. jula do 9. avgusta ove godine, na reprezentativnom uzorku od 803 ispitanika, a koje se odnosilo na informisanost i stavove građana Novog Sada o ovom devastiranom prostoru na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Novom Sadu.

Na pitanje da li su čuli za tzv. Kinesku četvrt, 75% Novosađana odgovorilo potvrdno. Međutim, ispitnici koji su čuli za ovaj prostor pod tim nazivom, njih 59% nije ga posetilo u poslednjih godinu dana, nešto više od četvrtine posetilo ga je više puta, a 15% samo jednom.

Kada su procenjivali trenutno stanje i tehničku bezbednost objekata u nekadašnjem industrijskom kompleksu „Petar Drapšin“, 92,7% ispitanika dalo je nedovoljnu ocenu ili ocenu manju od pet. Skoro polovina od tih ispitanika istakla je da objekti u Kineskoj četvrti nisu u najboljem stanju.

Novosađani znaju gde je, ali ne i šta je Kineska četvrt

Da je postojeće objekte potrebno renovirati, adaptirati za omladinski sektor, kulturne i kreativne sadržaje, ali sačuvati postojeći arhitektonski identitet industrijskog nasleđa,smatra čak 64,6% građana Novog Sada.

"Zahvaljujući osvajanju dve evropske titule, za omladinsku prestonicu i prestonicu kulture, prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“ u Novom Sadu pozicioniran je u medijima kao jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. U prilog tome može da ide i činjenica da su od oktobra 2016.godine, od kada se Youth creative polis pominje zajedno sa Fondacijom „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u štampanim i elektronskim medijima, ova dva pojma pomenuta čak 485 puta, što implicira da je povećana informisanost građana", navodi se u saopštenju Ninamedie.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?