Novosađanin (84) preminuo od groznice Zapadnog Nila

17:07:00 18.07.2018, Komentara: 0

Do 17. jula na teritoriji Republike Srbije registrovano je 29 slučajeva oboljevanja od groznice Zapadnog Nila, a zabeležen je i prvi smrtni ishod ove godine, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Novosađanin (84) preminuo od groznice Zapadnog Nila


- Smrtni ishod je zabeležen u Novom Sadu, kod osobe muškog pola starosti 84 godine (sa pridruženim hroničnim oboljenjem) koji se može dovesti u vezu sa oboljenjem od groznice Zapadnog Nila - stoji u saopštenju „Batuta“.

Od 29 zaraženih, po 10 pacijenata je iz Beograda i Južnobanatskog okruga (Pančevo i okolina), šest iz Južnobačkog, dva Sremskog i jedan iz Podunavskog. Obolele osobe su muškog (19) i ženskog (10) pola, starosti od 31 do 84 godine, sa pridruženim hroničnim oboljenjem u 24 od 29 slučajeva.

Kako prenosi Blic, interesantno je da je u Srbiji ove godine registrovano 29 slučajeva oboljevanja od ovog virusa, a u celoj Evropskoj uniji samo 13 i to u Grčkoj i Italiji.

Infekcija virusom Zapadnog Nila zvanično je prvi put registrovana na teritoriji Republike Srbije krajem jula meseca 2012. godine.

U utorak i sredu, 10. i 11. jula, novosadska „Ciklonizacija“ je izvela još jednu seriju kombinovanih vazduh – zemlja tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca. Ovom serijom tretmana iz vazduha su obuhvaćene zaštitne zone uz Dunav u Gradu Novom Sadu i opštini Beočin, dok je ostatak teritorije obuhvaćen tretmanima sa zemlje.

- Iako se zaraženi komarci očekuju tek u drugoj polovini jula, a prvi slučajevi oboljevanja ljudi u avgustu, ove godine zaraženi komarci su detektovani već u uzorcima iz druge polovine juna. Očigledno je da izmenjeni vremski uslovi koje beležimo ove godine – vrelo proleće, a potom kišno, ali toplo leto, pogoduju bržem ravoju ovog virusa i kod ptica kao rezervoara i kod komaraca kao prenosnika ovog virusa na ljude. Takođe, moguće je da rezervoar virusa nisu više samo ptice selice, već da se on odomaćio i kod ptica na ovom prostoru – naveli su nedavno u „Ciklonizaciji“.


Izvor: Blic, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 71%
Pritisak: 1000.2 mb
Vetar: 1 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?