Novosađanin osmislio kako da istovremeno vozite bicikl i punite bateriju mobilnog

11:07:00 03.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Pronalazač Goran Sajdl osmislio je CycleCharge, napravu potrebnu svakom biciklisti, koja puni mobilni telefon ili bilo šta drugo što ima USB priključak, potrebno je samo da bicikl bude u pokretu.

- Sprava se nakači na generator ili, kako mi to zovemo, dinamo na bajsu i na njenom USB priključku možete puniti svoje telefone i gedžete dok verglate. Još ako je nizbrdo, ne morate ni da verglate. Jednostavno, kinetičku energiju pretvarate u električnu - kaže Sajdl, nekadašnji učenik elektrotehničke škole, danas barmen.

Novosađanin osmislio kako da istovremeno vozite bicikl i punite bateriju mobilnogGoran Sajdl, foto: 24sata (Nenad Mihajlović)

Goran se prošle godine spremao da ide biciklom do Sokobanje. Kao prvi problem odmah se ukazalo punjenje smart telefona. Jedino rešenje koje biciklisti u tim situacijama koriste jeste nošenje eksterne baterije, što njemu nije bilo dovoljno.

Sada je s Goranovim proizvodom nasušna potreba svakog avanturiste na biciklu zadovoljena - stalno uključen telefon s mapama, informacijama i navigacijom.

Sa znanjem iz srednje škole i s delovima koji mogu da se nađu u bilo kojoj elektro-radnji, Sajdl je uz kondenzator, stabilizator i ispravljač posegnuo za malim, ali revolucionarnim rešenjem u svetu biciklizma.

Brzina punjenja je slična onoj kada se telefon puni preko kompjutera, dakle sporije je nego s punjačem i štekerom. Ali, Sajdl otkriva da je u planu već sledeća verzija koja će biti 50 odsto efikasnija.

Otporan na vodu i udarce

Ovaj punjač montira se čičak-trakom na korman, malih je dimenzija, otporan na vodu, prašinu, udarce. Dovoljno je da se bicikl kreće i pet na sat - proizvodiće dovoljno energije za CycleCharge.

Izvor: 24sata.rs (A. Latas)


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?