Novosađanin Vidak Raičević najbolji je student Univerziteta u Novom Sadu

09:10:00 17.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad - Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu je Vidak Raičević, sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta, koji je studije završio prosečnom ocenom 10.

Novosađanin Vidak Raičević najbolji je student Univerziteta u Novom Sadu

Vidak je rođen 1993. godine u Novom Sadu, gde je završio Osnovnu školu „Đura Daničić” i Gimnaziju „Isidora Sekulić” u kojoj je bio đak generacije i nosilac diplome „Vuk Karadžić”. Studije je upisao 2012. godine, a završio ih 30. juna 2016. godine sa prosečnom ocenom 10,00,

Tri godine za redom bio je dobitnik izuzetne nagrade za uspeh u toku studija Univerziteta u Novom Sadu. Bio je stipendista Ministarstva prosvete i nauke, uključujući stipendiju za izuzetno nadarene studente, kao i Fonda za mlade talente, kroz stipendiju za 800 najboljih studenata završnih godina. Osvajač je prvog mesta na takmičenju naučnih radova „Primatijada 2015” u oblasti hemije i biohemije, trofeja takmičenja „Cambridge Online Chemistry Challenge” u organizaciji Univerziteta u Kembridžu u dva navrata, 2014. i 2015. godine, a finalista je takmičenja „Fourth International Organic Chemistry Competition” održanog u Libanu u maju 2016. godine.

Srpsko hemijsko društvo dedelilo mu je Godišnju nagradu decembra 2016, kada je proglašen za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta u školskoj 2015/2016. godini i najboljeg studenta Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2015/2016. godini. U maju 2017. godine dobio je nagradu fonda Nenada M. Kostića za hemijske nauke za svoj diplomski rad. Na takmičenju „Tenth International Student Chemistry Olympiad“ održanom u Iranu u avgustu 2017. godine zauzeo je dvanaesto mesto.

Pored iskustva koje je stekao na Prirodno-matematičkom fakultetu radeći u istraživačkoj grupi prof. dr Marije Sakač, pohađao je naučne prakse u istraživačkoj grupi „Glycogroup” na Institutu za organsku hemiju Tehnološkog univerziteta u Gracu i u Laboratoriji za organsku sintezu i analizu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu. Koautor je četiri naučna rada, kao i pet saopštenja na naučnim skupovima od nacionalnog ili međunarodnog značaja.

Učestvovao je u pripremi srednjoškolskih republičkih takmičenja iz hemije od 2013, a član je komisije Srpske hemijske olimpijade od 2014. godine. Saradnik je seminara hemije Istraživačke stanice Petnica i član Srpskog hemijskog društva.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?