Novosađanka pokrenula peticiju: Zakonski regulisati upotrebu električnih trotineta

09:08:00 08.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novosađanka Vanja Marčić pokrenula je peticiju za izmenu Zakona o saobraćaju kako bi se regulisala vožnja elektičnih trotineta, jer aktuelni propisi ne prepoznaju ovo prevozno sredstvo. Glavni razlog za pokretanje peticije bio je bahato ponašanje maloletnika koji vožnjom svojih e-trotineta ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju, a u sličnoj situaciji se i sama našla.

Novosađanka pokrenula peticiju: Zakonski regulisati upotrebu električnih trotineta


Marčić u peticiji navodi da bi e-trotineti mogli da se svrstaju u kategoriju mopeda, zbog čega onda ne bi mogli da se voze trotoarima i pešačkim stazama, a morali bi i da se kreću određenom brzinom i uz signalizaciju. Insistira da se maloletnicima zabrani upravljanje ovim prevoznim sredstvom.

Trenutno se vozači e-trotineta u Srbiji tretiraju kao pešaci, pa tako mogu da budu kažnjeni ukoliko se kreću kolovozom van pešačkog prelaza. Trenutna preporuka Agencije za bezbednost saobraćaja je da se vozači električnih trotineta kreću trotoarom brzinom koja nije veća od brzine hoda pešaka, odnosno šest kilometara na čas.

Izmene Zakona o saobraćaju u kojem bi trebalo da bude regulisana i vožnja e-trotineta, trebalo bi da budu donete sledeće godine. Stav Agencije je da se vozačima e-trotineta omogući vožnja trotoarima ukoliko se kreću do šest kilometara na čas, odnosno biciklističkom stazom ako se kreću brže od toga.

U Novosadskoj biciklističkoj inicijativi (NSBI) za 021.rs navode da je ovo novo iskustvo za sve, pa tako i za bicikliste. Prema rečima predsednika NSBI Marka Trifkovića, dobijali su primedbe biciklista zbog e-trotineta na biciklističkim stazama, ali, kaže, jasan stav o ovom vidu transporta bi, kao i u ostatku Evrope, tek trebalo da se iskristališe i da se sve zakonski uredi.

Električni trotineti sve su popularnije sredstvo prevoza odraslih, ali ih koriste i tinejdžeri na neodgovoran način. Međutim, njihova upotreba i ponašanje u saobraćaju nije adekvatno regulisana. Sve češća pojava električnih trotineta na ulicama zahvatila je sve zemlje u okruženju i time naterala zakonodavce da uređuju propise, dok je u uređenijim evropskim zemljama njihova upotreba regulisana.

Inače, iako u Srbiji zakona o njihovoj upotrebi nema, električni trotineti se na više lokacija u Novom Sadu mogu kupiti ili iznajmiti. Najčešći klijenti su stranci i mlađi Novosađani.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 50%
Pritisak: 1005.1 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?