Novosadska doktorka na rasnoj osnovi vređala studentkinju na razmeni

15:07:00 01.07.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Doktorka iz Novog Sada, koja je zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, vređala je na rasnoj osnovi studentkinju iz Irske, koja se u Novom Sadu nalazi jer učestvuje u programu razmene na Medicinskom fakultetu. Sve se dešavalo u liftu stambene zgrade u kojoj žive i doktorka i studentkinja. Snimak ovog nemilog događaja preplavio je društvene mreže i naišao na osudu javnosti. Žena, koja se predstavila kao doktorka, govori studentkinji Š. O. da izađe iz lifta, jer vlada korona i da neće da bude sa njom u liftu jer je „black krava“, a potom joj poručuje „F*ck you“.

Novosadska doktorka na rasnoj osnovi vređala studentkinju na razmeni

Š.O. ispričala je za naš portal da su se njih dve srele ispred lifta zgrade u kojoj obe žive u ponedeljak, 29. juna oko 7.35 ujutru. Komunikaciju nisu imale dok nisu ušle u lift, kada je doktorka odmah počela da viče na nju. Govorila joj je da izađe napolje, da je to njena zemlja i da se Š.O. vrati u svoju zemlju. Nakon toga studentkinja je počela da snima razgovor, a što možete i sami poslušati.

NoviSad · Incident u liftu

Na snimku se čuje kako joj doktorka govori da vlada korona i da ne sme biti u liftu. Uskoro je u lift ušla još jedna žena sa detetom, ali se doktorka nije bunila. Niko od ove četiri osobe nije imao masku i rukavice. Kada joj je studentkinja iz Irske ukazala da nema problem sa još jednom osobom koja se nalazila u liftu, doktorka je odgovorila da nema, ali da sa Š. O. ima problem jer je, „black (crna) krava“ , nakon čega je počela da se smeje. Studentkinja joj je rekla da je iritantna i nepristojna, na šta je doktorka odgovorila: „Ma, f*ck you“.

Na kraju snimka se može čuti kako Š.O. govori da je čitava situacija užasna i da ne zna zbog čega je došla u ovu državu.

Tu nije kraj

No, celoj priči ovde nije kraj. Ubrzo je studentkinja doktorku srela u zgradu Medicinskog fakulteta, zbog čega se i mislilo da je ona tu zaposlena. Međutim, to nije slučaj. Doktorka radi u Kliničkom centru Vojvodine, a po svemu sudeći zaposlena je i u jednoj privatnoj poliklinici, koja je ukinula stranicu sa podacima o ovoj doktorki sa svog sajta, nakon što je priča o rasističkim uvredama izašla u javnost.

Studentkinja Š. O. kazala je u izjavi za naš portal da Medicinski fakultet sa ovim incidentom nema nikakve veze.

- Želim da pojasnim da je ova žena delovala sama i da ne bi trebalo da se dovodi u vezu sa fakultetom, kako bismo došli do pravde i odgovornosti za užasavajući susret koji se dogodio. Ovo je bio ničim izazvan rasistički napad i za njega nema opravdanja - kaže studentkinja.

Najmanje što želi jeste zvanično izvinjenje, ali na tome neće stati, jer je doktorka nastavila da maltretira i nju i njenu cimerku koja je, takođe, crnkinja. Naime, iste večeri, posle 21h, doktorka je nekoliko minuta zvonila na vratima stana u kojem devojke žive. Zbog uznemiravanja one su pozvale policiju, gde se javio automat i one nisu razumele šta treba da urade. Doktorku je viđala i sutradan, a zbog svega se oseća nesigurno, što je neprihvatljivo. Istovremeno, zahvaljuje se svima u zajednici koji su joj pružili podršku u ovom trenutku.

KCV osuđuje ponašanje svoje zaposlene

Na Medicinskom fakultetu kazali su za portal 021.rs da im se studentkinja obratila nakon što je doživela neprijatnost, te da je nakon toga utvrđeno da osoba koja ju je napala nije zaposlena na fakultetu, zbog čega je Š. O. povukla svoju objavu na društvenim mrežama.

Poslodavac doktorke, Klinički centar Vojvodine, mogao bi da je kazni.

- Povodom snimka nemilog događaja objavljenog u sredstvima javnog informisanja, a koji se desio van prostorija Кliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, КCV ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje. КCV, kao poslodavac ove lekarke, a u okviru svojih ovlašćenja, o navedenom slučaju obavestiće nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljane lekarske profesije - zaključuju u KCV-u.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?