Novosadska Hitna pomoć pokreće besplatnu liniju za pomoć deci i roditeljima

16:05:00 11.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Zavod za Hitnu medicinsku pomoć Novi Sad pokrenuće u ponedeljak, 15. maja besplatnu savetodavnu pedijatrijsku telefonsku liniju za podršku deci i roditeljima.

Novosadska Hitna pomoć pokreće besplatnu liniju za pomoć deci i roditeljima


Broj telefona na koji roditelji i deca mogu zvati je 0800/11-11-27 i na njega će se svakog dana, od 12 do 18 sati, javljati pedijatri i pedijatrijske sestre. Broj će biti u funkciji i van tog radnog vremena, ali će se na njega javljati dispečeri Hitne pomoći koji će se konsultovati sa stručnjacima, prema proceni.

U slučaju drastičnijih dešavanja, ako lekar i tehničar budu ocenili da treba hitna reakcija, ekipa Hitne pomoći će izaći odmah na teren. Dežurni na tom broju će takođe imati kontakt sa Policijskom upravom, 24-časovni kontakt sa dežurnim psihijatrom Klinike za psihijatriju i vezu sa psihološkim savetovalištem Doma zdravlja „Novi Sad“.

Telefon 0800/11-11-27 je dostupan za decu koja imaju problem, fizički ili psihološki, koji iz nekog razloga ne mogu da podele sa roditeljima, ali i za roditelje koji su primetili neki problem kod dece i kojima je potreban savet

Ovaj termin je izabran, jer statistika pokazuje da najviše intervencija kod dece u tom periodu radnim danima.

– Mi smo i do sada imali puno poziva, i od strane dece i od strane roditelja, prema broju 194, ali problem je što na taj broj nemamo mogućnost da pričamo dugo, jer imamo pozive na čekanju. Zato smo odlučili da otvorimo novi telefonski broj 0800/11-11-27. Poziv je besplatan – rekao je v.d. direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Bogdan Živanović.

Hitna pomoć je prošle godine 92 puta intervenisala zbog nasilja u porodici i preko 400 puta kada se sumnja da je bilo nasilja u porodici, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

– Mi smo već u borbi sa kovidom videli da se naše društvo negativno menja. Pre pandemije prosečno smo imali šest do deset psihijatrijskih intervencija za nedelju dana, a sad imamo između 40 i 60 – kazao je dr Bogdan Živanović.

Ovo je način da se kao ustanova uključe u preventivu, da savetodavno pomognu i da usmere građane tamo gde treba.

Istakao je da su na terenu primetili ozbiljan problem u intervencijama kod dece.

– Kod dece imamo izraženo odsustvo empatije, gde oni nemaju osećaj ni za dobro, ni za loše, ni za ono kad treba da se obraduju tuđoj sreći, ili kada treba da tuguju zbog tuđe nesreće. Primetili smo da roditelji ne provode dovoljno vremena sa decom. Dakle, stvar je u dovoljnom i aktivnom provođenju vremena sa najmlađima. Mišljenja smo da se treba posvetiti deci na prvom mestu u porodici, zatim u obrazovnom sistemu i, naravno, pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu tamo gde je to potrebno – objasnio je v. d. direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć apeluju da se broj ne zloupotrebljava, jer je namenjen isključivo za to da deca pitaju ako imaju neki problem (zdravstveni, ili ih nešto muči), ili za roditelje koji ne znaju gde dalje da krenu, a primetili su neki problem kod dece.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1000.3 mb
Vetar: tiho m/s, -
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?