Novosadska rafinerija na čekanju

11:09:00 04.09.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u rafineriji nafte u Novom Sadu početi radovi na modernizaciji postrojenja da bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati, piše novosadski Dnevnik. Naime, kako je za za ovaj list saopšteno iz NIS-a, plan kompanije za rafineriju u Novom Sadu ranije je podrazumevao izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja, ali u složenim uslovima u kojima naftne kompanije trenutno posluju, imajući u vidu pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, NIS trenutno traži mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti. Kako zaključuje Dnevnik, za sada se ne može pouzdano reći da li će u rafineriji nafte u Novom Sadu početi modernizacija postrojenja, i kada, ali je izvesno da će investicija vredna više od 130.000.000 evra čekati bolje dane.

Novosadska rafinerija na čekanju


List podseća da je u novosadskoj rafineriji krajem oktobra 2012. godine započet proces pripreme za izgradnju moderne fabrike i najavljeno je da će iz naftnog postrojenja u Novom Sadu na tržište biti plasirana bazna ulja širokog spektra. Pri tome je istaknuto i da će proizvedena kvalitetna bazna ulja biti stavljena u red veoma retkih postrojenja u svetu, pošto takvo u Evropi postoji samo u Švedskoj, te da bi nakon modernizacije novosadska rafinerija bila jedinstvena u ovom delu Evrope. Dnevnik zaključuje da će se uz odlaganje izgradnje postrojenja za proizvodnju kvalitetnih baznih ulja čekati i na nova radna mesta.

I dok se planirani i najavljeni posao ne realizuje, iz rafinerije nafte u Novom Sadu put tržišta plasiraju se maziva, a po navodima iz NIS-a, u poslednjih pet godina prodaja je značajno povećana. Iz ovog pogona rafinerije se na tržište plasiraju i ekološki prihvatljivi proizvodi, koji smanjuju sadržaj štetnih azotnih oksida u izduvnim gasovima. Uz već postojeće, ukoro se očekuje i biorazgradivi proizvod za potrebe šumarstva i poljoprivrede, navodi Dnevnik.

izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?