„Novosadska toplana“ o neumanjenim rečunima: Oktobar bio jedan od najtoplijih od 1949. godine

11:12:00 21.12.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom mišljenja Lokalnom ombudsmana da je račune za grešjanje za oktobar trebalo umaniti, JKP „Novosadska toplana“ je odgovorila da je taj mesec bio jedan od najtoplijih od 1949. godine i da grejna sezona nije odložena.

„Novosadska toplana“ o neumanjenim rečunima: Oktobar bio jedan od najtoplijih od 1949. godine


U odgovoru koji je „Novosadska toplana“ objavila na svom sajtu, navedeno je da se u mišljenju lokalnog Zaštitnika građana navodi da ova institucija smatra da je povređen član 40. i član 41. stav 1. Odluke o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom iz Toplifikacionog sistema Grada Novog Sada, ali se ne tvrdi da je JKP „Novosadska toplana“ Novi Sad prekršila i član 43. Odluke, koji je u celosti citiran u navedenom mišljenju.

- U skladu sa članom 43. Odluke, JKP „Novosadska toplana“ Novi Sad je dužna da u toku trajanja grejnog dana postigne i održava projektovane parametre protoka i temperature vode u toplotnoj podstanici, koji obezbeđuju da se u prostorijama postignu projektovane temperature (20±1 °C). Prema odredbama stava 4. istog člana, JKP „Novosadska toplana“ Novi Sad može u toku grejnog dana da prekine rad toplotnih izvora, kada se pri višim spoljnim temperaturama, u objektima kupaca, na osnovu akumulirane toplotne energije postiže propisana temperatura (20±1 °C) – navedeno je u odgovoru ovog preduzeća Lokalnom ombudsmanu i korisnicima.

- Činjenica da Lokalni ombudsman ne smatra da je prekršen član 43. Odluke, navodi na zaključak da je u spornom periodu JKP „Novosadska toplana“ Novi Sad obezbedila da se u prostorijama kupaca u toku grejnog dana postignu projektovane temperature, i to bez rada toplotnih izvora zbog visokih spoljnih temperatura, jer je u objektima kupaca na osnovu akumulirane toplotne energije postignuta propisana temperatura (20±1 °C). Da su zaista prekršene odredbe čl. 40. i 41. Odluke ne bi bilo moguće postići projektovane temperature u objektima kupaca - dodaju u „Toplani“.

Navode i da su u periodu od 15. do 31. oktobra „neuobičajeno visoke spoljašne temperature omogućile da se na osnovu akumulirane toplotne energije postiže propisana temperatura u objektima kupaca“. Naime, kako ističu, oktobar 2022. godine je, prema podacima RHMZ, bio jedan od najtoplijih u Novom Sadu od 1949. godine, sa srednjom mesečnom temperaturom od 14°C. Srednja dnevna spoljašnja temperatura ni u jednom danu oktobra 2022. nije pala ispod 12°C.

Ukazuju i na to da je zaključkom Gradskog veća „Toplani“ 14. oktobra naloženo da isporuku toplotne energije prilagodi spoljašnim temperaturnim uslovima. Kako objašnjavaju, grejanje su isporučivali 20, 21. i 31. oktobra zbog spoljašne temperature, dok ostalih dana oktobra to nisu čunili, jer nisu ni imali uslove za isporuku usled viših temperatura.

- Početak grejne sezone (15. oktobar) ne znači da će se istog dana bezuslovno i bez obzira na spoljašnju temperaturu vršiti isporuka toplotne energije za grejanje. Naprotiv – suštinska uloga energetskog subjekta kome su poverene energetske delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom je da optimizuje rad sistema daljinskog grejanja u skladu sa spoljašnjim uslovima. To praktično znači da se obezbedi propisani toplotni komfor kod kupaca (20±1 °C) uz minimalnu potrošnju energenata. Nijednim članom Odluke nije propisana obaveza da toplotni izvori ultimativno rade od 15. oktobra do 15. aprila i da se u navedenom periodu bezuslovno vrši isporuka toplotne energije za grejanje“, navodi „Toplana“.

Kako kažu, ukoliko bi se vodili mišljenjem Lokalnog ombudsmana, „Toplana“ bi 15. oktobra ili 15. aprila morala bezuslovno da isporučuje toplotnu energiju za grejanje i u slučaju kada je spoljašnja temperatura viša od 20°C.

- Smatramo da ovakav stav nije u skladu sa članom 43. Odluke. Upravo suprotno – režim rada sistema daljinskog grejanja i član 43. Odluke predviđaju da se i 15. januara ili 15. februara, odnosno bilo kog dana u toku grejne sezone može prekinuti isporuka toplotne energije za grejanje, kada su spoljašnje temperature takve, da se u objektima kupca postiže propisana temperatura (20±1 °C) - dodaju.

Kažu da je u prethodne tri godine grejna sezona u Novom Sadu trajala u proseku 220 dana, što je duže od nominalnih 183 dana. To, kako navode, nije išlo u prilog preduzeću, ali se u tim slučajevima nije vršilo uvećanje računa za grejanje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.4 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?